Мобілізація набирає обертів: ТЦК знайде всіх, хто не став на військовий облік

У травні з’явилися тривожні новини про те, що програма «Резерв+», розроблена для оновлення даних військовозобов’язаних в Україні, була зламана, і дані мільйонів людей могли потрапити до рук зловмисників.

Ця інформація викликала паніку серед тих, хто користувався додатком, адже казали, що тепер військкомати не бачать близько 6 мільйонів чоловіків, які стали “невидимками”.

Однак пізніше з’ясувалося, що ці чутки були дезінформацією. За словами Костянтина Корсуна, експерта з кібербезпеки та колишнього керівника боротьби з кіберзлочинністю в СБУ, поширення цієї дезінформації, ймовірно, було організовано росіянами.

“Резерв+”, скріншот: Facebook

Корсун назвав “злиту” базу даних “максимально примітивним підробкою”. Хоча це і виявилося хибним, він попереджає, що в майбутньому можуть бути реальні витоку даних через недоліки в роботі програми «Резерв+».

За його словами, додаток розроблявся поспіхом, що могло призвести до недостатнього тестування та перевірки його роботи. Це могло стати причиною можливих збоїв у системі.

Незважаючи на це, штрафи за неоновлення даних залишаються серйозними, тому він радить оновлювати дані безпосередньо у ТЦК для більшої надійності.

Наразі військкомати активно працюють із оновленими даними близько 4,5 мільйонів військовозобов’язаних, але ще близько 6 мільйонів чоловіків так і не оновили свої дані та залишаються невидимими для системи. Крім того, у військкоматах досі є паперові картки, які не внесені до електронного реєстру, що також ускладнює процес.

Перевірка у військоматі

Корсун попередив, що незважаючи на складнощі, військкомати все одно зможуть знайти всіх військовозобов’язаних. Система вже працює над тим, щоб ідентифікувати всіх, хто має стати на військовий облік.

Будь-яка офіційна дія – чи то роботанавчанняукладення шлюбу чи переоформлення автомобіля – сьогоднішня реальність вимагає оновлення даних чи постановки на облік у ТЦК, тож рано чи пізно кожного військовозобов’язаного внесуть у систему.

Навіть якщо хтось зараз уникнув обліку, військкомати спільно з поліцією проводять регулярні рейди та облави по всій країні, включаючи блокпости, що робить ухилення від обліку майже неможливим. Таким чином, втекти може тільки той, хто живе у постапокаліптичному бункері з автономним джерелом енергії та запасом продовольства на роки вперед – але такі умови явно не в кожного.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

1 годину ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

1 годину ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

1 годину ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

1 годину ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

1 годину ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

1 годину ago