Дадуть 10 днів: українців хочуть захистити від хабарів і тиску ТЦК

В Україні продовжують обговорювати питання мобілізації та захисту військовозобов’язаних громадян від можливих зловживань. Народний депутат Георгій Мазурашу вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який має на меті створити нові правила для бронювання та захисту громадян, що оформлюють відстрочку від призову.

Відомі випадки, коли громадян, які звертаються до територіальних центрів комплектування для оформлення бронювання, майже одразу направляють на медичну комісію, навіть не розглянувши їхні документи. І часто це відбувається не просто так: за можливість уникнути призову іноді вимагають хабарі.

Такі дії викликають обурення серед людей, які й без того перебувають у стресовому стані через військову агресію. Згідно з інформацією, озвученою самим Мазурашу, суми хабарів можуть сягати кількох тисяч доларів, що для більшості українців є непідйомним тягарем.

Працівник ТЦК. Фото:скріншот: Youtube

Законопроєкт, внесений Георгієм Мазурашу, пропонує внести зміни до статті 25 закону про мобілізацію. Основна ідея полягає в тому, щоб надати військовозобов’язаним певний “захисний” період — 10 днів з моменту звернення до ТЦК для оформлення документів на бронювання. Протягом цього часу громадянам буде заборонено мобілізувати або направляти на військово-медичну комісію. Це дозволить уникнути ситуацій, коли людина одразу потрапляє під призов, навіть не маючи можливості розібратися зі своїм статусом.

Більше того, законопроєкт передбачає, що цей захист має діяти до моменту, поки відповідний орган не прийме рішення про відстрочку. Таким чином, громадяни отримають більше часу на те, щоб оформити всі необхідні документи і не стати жертвою бюрократичних перепон.

Запровадження такого “захисного” періоду може значно зменшити кількість випадків корупції у ТЦК та полегшити життя тисячам українців. Крім того, запропоновані зміни можуть сприяти зміцненню довіри до мобілізаційного процесу, який нині викликає багато нарікань через численні випадки зловживань і корупції. Мазурашу вважає, що такі кроки допоможуть зменшити напруження в суспільстві і посилити єдність країни в цей складний час.

Законопроєкт вже зареєстрований у Верховній Раді, і тепер залишається чекати на його розгляд. Якщо ініціатива Мазурашу буде підтримана, то нові правила можуть стати значним кроком у напрямку покращення мобілізаційного процесу і забезпечення прав громадян.

Ольга Степанова

Recent Posts

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

1 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

14 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

29 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

29 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

41 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

53 хв. ago