Залишимося без трубочок, ватяних паличок та іншого: у Мінекології анонсували зміни за стандартом ЄС

Україна планує заборонити ввезення, виробництво та розповсюдження пластикового посуду та інших предметів із пінополістиролу. Наразі розробляється законопроєкт, який дозволить запровадити Директиву 2019/904, яку вже схвалили у ЄС.

Про це повідомляє Мінекології України. Таким чином наша країна планує стати ближчою до впровадження до Євросоюзу.

Директива 2019/904 поступово обмежить обіг пластикової продукції одноразового використання на території України. Під забороною виробництва, ввезення, введення в обіг та розповсюдження виявляться такі предмети, як:

  • гігієнічні ватяні палички з пластиковою основою;
  • ємності з пінополістиролу та пластикові ємності у формі блістерної упаковки або лотків – для готових харчових продуктів, що споживаються на місці або беруться на винос;
  • мішалки та соломинки для напоїв;
  • палички, що прикріплюються до повітряних кульок;
  • шпажки;
  • одноразові виделки, ножі, ложки, тарілки та ін.

“В останні роки Україна довела, що поділяє та відстоює європейські цінності та готова до реформ, щоб стати повноцінним членом Європейського Союзу. Отже, трансформація системи управління відходами в країні триває”, — кажуть у Мінекології.

У відомстві зазначили, що в ЄС уже виконують вимоги цієї Директиви, щоб зменшити вплив пластику на довкілля. Відповідно до статті 6 документа держави-члени ЄС мали вжити всіх заходів, щоб з 3 липня цього року відповідну пластикову продукцію було представлено на європейських ринках виключно з прикріпленими кришками. Це повинно гарантувати, що кришка потрапить на переробку разом із пляшкою, а не буде викинута окремо у звалище, або ще гірше – у ґрунти чи воду.

“За експертними оцінками, лише 10-15% одноразового пластику щорічно переробляється у всьому світі. При цьому у 2019 році у світі було викинуто 130 мільйонів тонн одноразового пластику. В Австралії на одну людину припало 59 кілограмів таких відходів, у США – 53 кг, у Японії – 37, у Канаді – 34, в Італії – 23 кг. Отже, ще у 2019 році Європейський Союз почав системно розв’язувати цю проблему та схвалив Директиву 2019/904 про зменшення впливу деякої пластикової продукції на навколишнє середовище”, – кажуть у Мінекології.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Ірані обрали президента – переміг Масуд Пезешкіян: що про нього відомо

В Ірані у другому турі президентських виборів, які пройшли 5 липня, переміг Масуд Пезешкіан, що обіцяв "відкрити…

2 години ago

Як мати молодший вигляд: універсальні правила макіяжу

З часом змінюється не лише світогляд, досвід та зовнішній вигляд людини, а й підхід до…

2 години ago

Чарівні створіння: учені пояснили, чому собаки пильно дивляться на людей

Люди й собаки тисячоліттями живуть пліч-о-пліч — за цей час вони встигли здобути репутацію найкращих друзів…

2 години ago

За яких умов військовозобов’язаний може відмовитися від проходження ВЛК

В Україні все частіше виникають ситуації, коли призовники стикаються з порушеннями під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).…

2 години ago

Сильної спеки не буде: субота потішить українців теплом (карта)

У суботу, 6 липня, сильна спека дасть українцям невеликий перепочинок - у більшості областей температура…

2 години ago

Українці з авто можуть не отримати субсидії у липні: кого це торкнеться

Деяким категоріям одержувачів субсидій в Україні з 1 липня не буде автоматично продовжено їхнє призначення. Залежить це…

2 години ago