Як влада буде карати українців за несплату штрафів у ТЦК

Українці, які ухиляються від сплати штрафів, накладених ТЦК та СП за неявку за повісткою, можуть втратити не лише гроші, а й особисте майно, включаючи житло. У цьому матеріалі ми розглянемо, як буде працювати цей каральний механізм.

Кому загрожують штрафи

За новим законом про мобілізацію для громадян, які ухиляються від військового призову, передбачені штрафи у розмірі від 17 тисяч до 25,5 тисячі гривень. Причому цей закон ігнорує конституційну норму, яка забороняє двічі карати за те саме правопорушення. Технічно законом дозволено накладати на людину штраф за кожну проігноровану повістку.

При цьому ви навіть можете не знати, що її було відправлено. Врученою повістка вважається просто за фактом спроби поштової служби вам її вручити. Якщо це не вдалося, пошта сповістить військкомат, який вважатиме з цього моменту повістку врученою, і може накласти штраф.

Плати добровільно чи відберуть

Якщо громадянин не сплатить штраф добровільно, то у справу вступить виконавча служба. Вона проведе перевірку фінансового та майнового стану людини, на яку держава наклала санкції. Далі є кілька варіантів.

Якщо виконавча служба має інформацію про ваші банківські рахунки, електронні гаманці та інші механізми, що акумулюють кошти, то вона може накласти на них арешт. Громадянина повідомлять постановою про відкриття виконавчого провадження, направивши її на адресу, яка була вказана стягувачем у виконавчому документі. Якщо є дані про електронну пошту порушника, документ може бути відправлений на неї.

Якщо немає даних про боржника, виконавча служба може звернутися до суду для ухвалення рішення про розшук.

Майно – теж під загрозою

У разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, то відібрати в рахунок боргу можуть майно. При цьому боржнику нададуть можливість вибрати, що з його особистих речей насамперед буде реалізовано в рахунок боргу. Але, наголосимо, що остаточне рішення залишається за виконавчою службою.

Якщо у вас немає нічого, крім житла, то є небезпека залишитися бездомним. Але це стосується найзлісніших порушників. За законом єдине житло не може бути предметом стягнення, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати.

Перевіркою матеріального становища боржника займається виконавча служба. Причому це буде зроблено у десятиденний термін від дня відкриття виконавчого провадження. Згодом такі перевірки проводитимуться раз на два тижні.

Ольга Степанова

Recent Posts

На Лазуровому узбережжі Франції затримано лідера банди «Залютинських» (фото)

На Лазуровому узбережжі слідчі Головного слідчого управління та оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України…

23 секунди ago

Штрафи після оновлень даних у ТЦК: кому доведеться заплатити 17 000 грн до 16 липня

Військовозобов'язані, які вже оновили дані в ТЦК або через "Резерв+" почали отримувати штрафи. Розповідаємо, кому доведеться заплатити…

3 хв. ago

Близько до абсолютного рекорду: Україну наступного тижня накриє спека в 41 градус

В Україні значно потеплішало, однак це ще не межа температурних рекордів. Наступного тижня стовпчики термометрів…

7 хв. ago

Жир може згоріти сам по собі: для цього не знадобляться ні дієти, ні спорт

Вчені вважають, що знайшли метод схуднення без фізичних вправ і зміни дієти. Чарівний метод зводиться…

30 хв. ago

Британський король прийняв відставку прем’єра Сунака

Прем'єр Великої Британії Ріші Сунак після програшу на виборах офіційно подав у відставку, яку прийняв…

40 хв. ago

Гасіть вже світло в сусідів: кияни гостро реагують на відсутність знеструмлень в будинках-щасливчиках

Під дописами-звітами компанії ДТЕК Київські електромережі мешканці мікрорайонів почали активно "здавати" сусідні будинки, у яких…

51 хв. ago