Отримати «бронь» зможуть лише багаті? Длігач відповів критикам економічного бронювання

Уже кілька місяців в Україні триває обговорення економічного бронювання від мобілізації. На ньому наполягає бізнес і деякі нардепи, проте є й ті, хто вважає, що така модель призведе до розколу суспільства. Про те, чи розділить економічне бронювання українців на багатих та бідних і чи стане інструментом відкупу – поділився засновник групи компаній Advanter Group та міжнародної бізнес-спільноти Board Андрій Длігач.

Длігач в інтервʼю LIGA.net зауважив, що в моделях економічного бронювання не йдеться про те, що людина може сама заплатити за своє бронювання. До того ж багаті люди зараз і так можуть отримати «бронь», але нечесним шляхом.

«Мільярди гривень ідуть у цю корупційну схему. Багаті зараз відкуповуються», – сказав він і додав, що це не про економічне бронювання.

Длігач зазначив, що більшість людей, які могли б скористатися корупційною схемою для бронювання, цього не роблять. «У нас заброньованих 10%, з них лише 1-2% – не зовсім чесним або абсолютно нечесним шляхом. Тобто більшість українців – чесні люди, які прагнуть нормальної логіки (бронювання, – прим. ред.)», – уточнив експерт.

Чи призведе економічне бронювання до розділення суспільства

Длігач переконаний, що економічне бронювання не перетвориться на інструмент для відкупу, адже можна знайти роботу з високою зарплатою (від 36 тис. грн) й отримати бронювання законно.

«Це не про багатих. Це про підприємця і твої стосунки з ним. Якщо ти на своєму підприємстві не є ключовим ресурсом – ти можеш знайти іншого підприємця, для якого ти будеш критичним ресурсом, якому ти будеш потрібен», – сказав він.

Для прикладу він навів фахівців робітничих спеціальностей, яких зараз складно знайти. Тож роботодавці готові платити високу зарплату таким фахівцям.

«Мені кажуть: комірників, зварювальників взагалі немає. Вони всі сховалися, просто немає зварювальників. Тепер ти знаходиш ФОПів собі чи когось наймаєш, іншу компанію. Бо просто немає людини. Тому якщо хтось хоче влаштуватися зварювальником – за 36 тис. грн його з руками і ногами візьмуть. Тому тут рівність можливостей – знайти роботу, на якій тебе цінуватимуть», – вважає експерт.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є ризик втрати Торецька і Нью-Йорка: DeepState повідомив про невтішне становище 206 ОБ ТрО

Моніторинговий проєкт DeepState повідомив про важке становище 206 батальйону ТрО. Наслідками ситуації, що склалася, може стати…

4 години ago

“Людина, яку запихнули в бусик, не буде воювати”: командир ЗСУ різко висловився про мобілізацію

Людина, яку запихнули, ногами забили в бусик — вона не буде воювати. Вона зробить все що завгодно,…

4 години ago

Військові змушені купувати за власні кошти те, що зараз без проблем отримує поліція

Військовий Ігор Луценко повідомив, що з весни цього року спостерігає у найбільших містах чудові новенькі…

4 години ago

Кожен третій росіянин схвалює ядерний удар по Україні — опитування

Понад третина російських громадян вважають “виправданим” у війні проти України застосування ядерної зброї. Про це свідчать результати…

5 години ago

Які документи мобілізованому мають видати в ТЦК

Мобілізаційний процес в Україні набрав нових обертів після ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію. Це зумовлено необхідністю…

5 години ago

Як вибрати ідеальний головний убір на літо 2024

Літній сезон 2024 обіцяє бути особливо спекотним, і в таку погоду неможливо обійтися без головного…

5 години ago