Не чекати блокування рахунків: про штрафи від ТЦК можна дізнатися онлайн на сайті Мін’юста

Якщо ТЦК наклав своєю постановою штраф на особу, яка ухиляється від військового обліку, і ця особа не поспішає добровільно його сплатити, це може загрожувати блокуванням рахунку та подальшим стягнення коштів і майна

Якщо ТЦК наклав своєю постановою штраф на особу, яка ухиляється від військового обліку, і ця особа не поспішає добровільно його сплатити, це може загрожувати блокуванням рахунку та подальшим стягнення коштів і майна. Своєчасно дізнатися про штраф, який ТЦК бачить через реєстр “Оберіг” можна через Автоматизовану систему виконавчого провадження. 

Автоматизована система виконавчого провадження – це комп’ютерна програма, що забезпечує збирання, зберігання, облік, пошук, узагальнення, надання відомостей про виконавче провадження, формування Єдиного реєстру боржників та захист від несанкціонованого доступу.

Вільний та безоплатний доступ до інформації автоматизованої системи виконавчого провадження забезпечує Міністерство юстиції України на своєму офіційному веб-сайті за допомогою індивідуального ідентифікатора доступу. Інформація містить відомості і про час її розміщення. 

Пошук інформації через веб-сайт здійснюється за такими параметрами: 

  • прізвище, ім’я, по батькові
  • число, місяць, рік народження боржника – фізичної особи та прізвище, ім’я, по батькові (за його наявності) стягувача – фізичної особи
  • найменування, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань для юридичної особи – боржника та стягувача
  • УНЗР стягувача – фізичної особи, боржника – фізичної особи (за наявності)
    номер виконавчого провадження.

Як ТЦК стягуватимуть штрафи з ухилянтів та арештовуватимуть їх майно

Процедура стягнення та арешту коштів ухилянтів буде аналогічною до тої, яка діє для боржників. Виконавча служба спершу відкриє відповідне виконавче провадження із датою та номером провадження, у якому попросить надати декларацію про доходи. Його можна буде знайти у Єдиному реєстрі виконавчих проваджень Міністерства юстиції України, а також у “Дії”. Якщо кошти не будуть сплачені у відведений час добровільно – ухилянт потрапить до Єдиного реєстру боржників. Подальше ігнорування спровокує накладення арешту на його рахунки. Виконавець почне шукати рахунки у банках і, якщо знайде, накладе арешт до повного виконання виконавчого провадження. 

У випадку, якщо на рахунках у банках коштів не має – виконавча служба виносить окрему постанову на примусове стягнення на майно ухилянта. Це можуть бути автомобілі, цінні речі, майнові права, земельні ділянки та навіть квартири у випадку, якщо помешкання не є єдиним майном ухилянта.  Йдеться і про майно, яке перебуває у спільній чи сумісній власності чоловіка та дружини, чи, приміром, батьків. 

Якщо сума, що підлягає стягненню у виконавчому провадженні, не перевищує 20 мінімальних заробітних плат, єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій воно розташоване, не підлягають зверненню стягнення.

Арештоване майно продаватимуть на електронних аукціонах за чітко визначеною ціною. Про проведення аукціону ухилянта має бути сповіщено. 

Виконавці також можуть стягувати кошти зі заробітної плати, стипендії, пенсії, утім сума стягнення не може бути у повному їх розмірі, а лише частково. 

Ольга Степанова

Recent Posts

“Не можуть не посміхатися”: як змінилися стосунки принца Вільяма та Кейт Міддлтон

Стало відомо, як принц Вільям підтримав дружину Кейт Міддлтон під час її боротьби з раком.…

4 хв. ago

Той, хто видає повістку, зобов’язаний показати посвідчення: як воно виглядає й інші важливі моменти

Кабінет Міністрів України Постановою від 18 червня 2024 р. №748 затвердив форму службового посвідчення особи,…

15 хв. ago

У Росії епічна НП з вертольотом Мі-28, який перехоплював українські дрони (фото)

В Росії у Ростовській області у п'ятницю, 5 липня, нібито було підбито військовий вертоліт Мі-28.…

34 хв. ago

Українці масово виїжджають за кордон: в НБУ назвали причину

Наприкінці весни в Україні був зафіксований сплеск переміщення громадян через міжнародні кордони. Про це йдеться у макроекономічному та монетарному…

43 хв. ago

Хвиля підпалів авто військових набирає обертів: машини горіли зразу у двох містах (фото, відео)

В Україні продовжується хвиля підпалів автомобілів військовослужбовців. Один з інцидентів стався в Одесі на вулиці Заболотного. Про…

54 хв. ago

Смертоносні урагани на Землі змінять свій характер: що в майбутньому чекає на планету (відео)

В умовах кліматичної кризи, що нависла над планетою, вчені вже попередили, що цього року на…

1 годину ago