“Можна виїжджати з дому”: багатоповерхівки стануть повністю непридатними взимку

У панельних будинках на поверхах вище за п’ятий у разі відключення електропостачання на тривалий термін не буде тепла і води. Про це в коментарі Telegram-каналу “Труха” заявив Олег Попенко, засновник громадського об’єднання “Союз споживачів комунальних послуг”.

Складнощі з водо- і теплопостачанням особливо зачіпають панельні будинки, які швидко розмерзаються.

“Тому що немає насосної групи, яка підіймає опалення, гарячу або холодну воду на поверхи. Тому що п’ятиповерхівки працюють внаслідок гідравліки, тобто завдяки тиску підіймається на поверх. Тому в п’ятиповерхівках проблема з водопостачанням та іншим не так актуальна. Але в п’ятиповерхівках, таких як “панельки”, у них проблема в тому… якщо “панелька” внаслідок гідравліки не продавиться, то ці будинки швидко розмерзнуться. 36-40 годин достатньо за температури -10 і нижче, щоб у будинку замерзли системи життєдіяльності”, — пояснив він.

Для будинків поверховістю вище п’ятого встановлюють насосну групу, і без електроенергії подача холодної води припиняється.

“Будинки фактично нефункціональні. У будинках вище п’ятого поверху під час відключення електроенергії немає нічого. Ні води, крім газу. Води немає, нічого немає. Тобто це певна загроза для людей, які залишаються без систем життєдіяльності. І без опалення зокрема. Якщо будинок 12 годин буде без опалення, це несе деякі загрози, особливо за низьких температур”, — зазначив він.

Особливо високий ризик для будинків, у яких є електроплити, а всі будинки, вищі за 9 поверх, під час будівництва мають бути обладнані електроживленням.

“Замістити електроопалення при відключенні в таких будинках нічим неможливо. Це одна з головних проблем <…> У деяких будинках встановлено електричні котли, а в деяких і електрокотлів немає. За температури -10 і нижче в будинку немає централізованого опалення, теплопостачання — і все, можна виїжджати з цього будинку, тому що нічого, в принципі, зробити не можна”, — пояснив Попенко.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як мати молодший вигляд: універсальні правила макіяжу

З часом змінюється не лише світогляд, досвід та зовнішній вигляд людини, а й підхід до…

12 хв. ago

Чарівні створіння: учені пояснили, чому собаки пильно дивляться на людей

Люди й собаки тисячоліттями живуть пліч-о-пліч — за цей час вони встигли здобути репутацію найкращих друзів…

18 хв. ago

За яких умов військовозобов’язаний може відмовитися від проходження ВЛК

В Україні все частіше виникають ситуації, коли призовники стикаються з порушеннями під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).…

29 хв. ago

Сильної спеки не буде: субота потішить українців теплом (карта)

У суботу, 6 липня, сильна спека дасть українцям невеликий перепочинок - у більшості областей температура…

33 хв. ago

Українці з авто можуть не отримати субсидії у липні: кого це торкнеться

Деяким категоріям одержувачів субсидій в Україні з 1 липня не буде автоматично продовжено їхнє призначення. Залежить це…

40 хв. ago

Моторошне відкриття: група крові людини може змінюватися

Якщо виходити з японської теорії, за якою характер залежить від групи крові, то, виходить, можна стати іншою…

45 хв. ago