Постарів через перегляд новин про війну. Українець зареєстрував дивний позов

Хмельницький міськрайонний суд відмовив у задоволенні позову місцевого мешканця до Росії та України щодо відшкодування шкоди через війну. 

Про це повідомляє видання «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

У позовній заяві хмельничанин наполягав: дії РФ та бездіяльність України, яка допустила війну, призвели до порушення його прав, в тому числі і права на мир. Він послався на Декларацію про право народів на мир, ухвалена Генеральною Асамблеєю ООН 1984 року. Цей документ передбачає, що держава зобов’язана вести свою політику з недопущення війни, зокрема, й ядерної; не допускати застосування збройної сили в міжнародних відносинах.

Відтак, зробив висновок позивач, Росія та Україна «порушили похідні права від права на мир, а саме право на безпеку, на суверенітет та цілісність території, право вільного пересування». Тому повинні компенсувати йому 500 тис. грн і 2 грн моральної шкоди, відповідно.

Крім цього, позивач зазначив, що через війну відчуває душевні страждання і побоювання за свою безпеку та безпеку своїх дітей; вживав додаткових зусиль для організації свого життя, зокрема, неодноразово переховувався у непристосованих бомбосховищах під час оголошених повітряних тривог. Чоловік також нарікав на накопичення психологічного негативу від перегляду ЗМІ та лідерів громадської думки, що в комплексі начебто вплинуло на прискорення природніх процесів його старіння.

витяг із судового реєстру

Окремо хмельничанин зауважив у позові, що «споглядання зруйнованих ракетними ударами та безпілотними літальними апаратами будівель приносить додатковий дискомфорт, в тому числі і часткову втрату віри в людяність загарбників».

Крім цього, позивач наголосив, що відчуває біль за майбутнє країни; в нього всередині з’явилася порожнеча щодо багатьох громадян, які зрадили своїй Вітчизні і продовжують спілкуватись мовою агресора, «повсюдно розносячи ознаки агресії».

Феміда проаналізувала доводи чоловіка і дійшла висновків: окрім позовної заяви та копії паспорта, інших доказів про відшкодування моральної шкоди не долучено.

«Сам лише факт збройної агресії проти України не є безумовною підставою для висновку про заподіяння позивачу моральної шкоди. За відсутності доказів на підтвердження заявлених позовних вимог, суд позбавлений можливості оцінити глибину душевних страждань позивача», – сказано у рішенні суду.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Києві гряде мостопад?: скільки часу залишилося мостам Метро і Патона

У Києві знову заговорили про аварійність мостів Метро та Патона. Експерти стверджують, що вони можуть впасти у…

8 хв. ago

“Вони врятують цю країну”: Залужний пояснив, чому не можна знижувати мобілізаційний вік

Україна не повинна знижувати мобілізаційний вік, якщо в цьому немає критичної потреби. В іншому випадку…

19 хв. ago

Пенсія у 63 роки: що потрібно знати про терміни звернення за виплатами

Пенсійний фонд України відповів на питання, що часто ставиться, про призначення пенсії за віком. Про…

28 хв. ago

Режим сну Меган Маркл і Кейт Міддлтон: які звички приховують королівські сім’ї

Створення оптимального режиму сну має вирішальне значення для забезпечення повноцінного відпочинку. У сучасному світі технологій…

40 хв. ago

Повістки поштою: куди надсилатимуть людям без держреєстрації

Навіть якщо військовозобов’язаний громадянин не має державної реєстрації, це не звільняє його від процесу загальної мобілізації в…

47 хв. ago

На пенсію із повними кишенями грошей: українці можуть отримати одразу 10 окладів

Скористатися можливістю та отримати одразу 10 окладів перед виходом на пенсію можуть працівники державних та…

49 хв. ago