Від 3 до 12 років за виїзд за кордон: нардепи пропонують жорстке покарання для ухилянтів

У Верховній Раді України хочуть запровадити кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону під час мобілізації.

Нардепи хочуть ввести кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону під час мобілізації. Осіб, які незаконно виїхали з країни, щоб уникнути мобілізації, пропонують відправити за ґрати на строк від 3 до 5 років. Про це йдеться у проекті закону №10453, запропонованому народними депутатами фракції “Слуга народу”.

У разі повторної спроби або у випадку, коли злочин вчинений групою осіб, передбачається позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Якщо такі дії поєднуються з насильством чи застосуванням зброї, кримінальну відповідальність можуть посилити та відправити за ґрати на 8-12 років.

“Особа, яка здійснила перетин державного кордону України з метою ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, звільняється від кримінальної відповідальності за злочин, передбачений частиною першою цієї статті, у випадку/якщо така особа повернулась на територію України впродовж шести місяців з моменту перетину кордону та добровільно заявила про факт скоєння злочину працівникам Державної прикордонної служби України”, – зазначили в тексті законопроекту.

Проєкт закону зареєстрували на сайті Верховної Ради 31 січня. У четвер, 1 лютого, його направили на розгляд Комітету.

Покарання для ухилянтів та виїзд за кордон

Як повідомлялося, 30 січня Кабмін передав до Верховної Ради нову версію законопроекту про мобілізацію. В ньому пропонують змінити спосіб обмеження ухилянтів. Тепер це буде робитися через суд, а не через ТЦК або військкомати. Якщо громадянин протягом 10 днів не виконав обов’язок та не з’явився в ТЦК, його банківські рахунки можуть арештувати, обмежити право на виїзд за кордон та керування транспортними засобами.

Нагадаємо, раніше пункт про внесення ухилянтів у базу боржників у законопроекті про мобілізацію в Україні викликав питання та обурення. Член Комітету Верховної Ради з національної безпеки Федір Веніславський повідомив, що від цього пункту відмовилися.

Крім цього, нардепи пропонували дозволити виїзд за кордон усім українським військовозобов’язаним чоловікам за умови перерахування грошей на Збройні Сили України. Законопроект розглядає можливість надати право виїзду чоловікам віком від 18 до 60 років за наявності певних документів, а також відкриття рахунку у Державному банку з внеском та його щомісячним поповненням під час перебування за кордоном.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

13 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

29 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

38 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

50 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

1 годину ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

1 годину ago