Українців чекають масові звільнення у 2024 році? Хто найбільше в зоні ризику

Національний банк провів опитування серед представників українського бізнесу та дізнався їхні очікування стосовно діяльності в найближчій перспективі. Сектор торгівлі показав позитивні результати, а підприємства промисловості й будівництва передбачають потенційні звільнення працівників.

Про це йдеться в щомісячному опитуванні НБУ.

Бізнес досить стримано оцінив свій подальший розвиток. На очікування рівня ділової активності впливає багато факторів, зокрема:

  • активні воєнні дії;
  • наслідки обстрілів російських окупантів;
  • посилення безпекових ризиків;
  • проблеми з логістикою;
  • подорожчання електроенергії;
  • податкові нововведення, як от відновлення документальних перевірок;
  • звуження інвестиційного попиту;
  • нестача кваліфікованих співробітників.

Найбільш негативні оцінки дали компанії сфери будівництва та промисловості. Вони прогнозують погіршення результатів своєї діяльності, що характеризується зменшенням експорту та відсутністю нових замовлень. Як результат – буде більше звільнень.

“Підприємства найпесимістичніше оцінили економічні результати, зважаючи на зростання виробничих витрат, звуження інвестиційного попиту, брак кваліфікованих кадрів, сезонні умови. В секторі очікується подальше скорочення загальної чисельності працівників”, – йдеться в опитуванні.

Тоді як торгівля залишилася єдиним сектором економіки, де прогнози позитивні завдяки сповільненню інфляції, стабільному внутрішньому попиту, збільшенню пропозиції товарів та ін. Звільнення робітників можливі, але в помірному темпі, без радикальних рішень.

Загалом всі керівники підприємств висловили побоювання щодо потреби скорочувати персонал, враховуючи складність ведення бізнесу в умовах війни. Але найбільш песимістично налаштовані представники будівельної сфери.

Які спеціалісти найбільш затребувані в Україні

Раніше ми розповідали, що деякі професії набули значної популярності після початку повномасштабної війни. Це зумовлено потребами суспільства та дефіцитом робочої сили в конкретних галузях. Максимальний попит на ринку мають:

  • лікарі;
  • стоматологи;
  • фармацевти;
  • гірники;
  • тонувальники;
  • професіонали на виробництво;
  • фахівці сфери переробної промисловості.

Зрозуміло, що затребуваність професій постійно змінюється, зважаючи на міграційні процеси та безпекову ситуацію. Після війни компаніям знадобляться люди для роботи в будівничому, агропромисловому, гірничодобувному і транспортному секторах. Не виключено, що працевлаштуватися стане легше, адже посади пропонуватимуть фахівцям з меншим досвідом через нестачу кадрів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

42 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

44 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

45 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

55 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

57 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

59 хв. ago