З якого віку людина вважається старою: і це зовсім не 60 чи 65 років

Поняття “літня людина” викликає багато запитань, бо йдеться не лише про вік і біологічне старіння.

Є багато критеріїв, які впливають на визначення “стара людина”. Розповідаємо, що приховує в собі поняття похилого віку, коли саме людина вважається літньою.

Чим біологічне старіння відрізняється від хронологічного

Найочевиднішим способом визначення старості вважається хронологічний вік. У більшості світових культур людьми похилого віку вважаються всі, кому за 60. Це саме той вік, коли держави починають призначати людям пенсії та нараховувати різноманітні соціальні пільги.

Однак хронологічне старіння може відрізнятися від біологічного, і доволі суттєво. Наприклад, одні люди у 60 років можуть мати чудове здоров’я, вести активний спосіб життя, працювати чи керувати власним бізнесом. Тоді як у інших у цьому віці може бути купа хвороб та повна відсутність бажання вести соціально активний спосіб життя.

Медичний підхід до визначення старіння

Для медицини старіння – це природний процес, який починається далеко не в 60 років. Адже старіння організму починається з уповільнення всіх процесів у його системах, зокрема зниження здатності клітин до регенерації, уповільнення роботи органів, зниження імунітету. Тому відповідно до медичної точки зору, процеси старіння починаються вже після 30 років.

З віком у людини з’являються різноманітні захворювання – діабет, серцево-судинні хвороби, деменція тощо. Саме тому в медичній практиці людьми похилого віку вважають тих, у кого відбуваються вікові зміни та загострюються хвороби, що впливає на їхню якість життя.

Пенсійний вік як маркер старості для суспільства

Ключовою ознакою старості суспільство вважає вік виходу людини на пенсію. В переважній більшості країн таким віком є 60–65 років. Тому 60 років можна вважати офіційним визнанням старості, адже більшість людей після виходу на пенсію припиняє свою активну трудову та суспільну діяльність.

Однак є люди, які можуть виходити на пенсію в 45 років або продовжують працювати та вести активний спосіб життя після 65. Тому пенсійний вік не можна вважати точним показником похилого віку.

З якого віку людина вважається літньою

Відповідь на це запитання залежатиме від багатьох факторів – соціальних, біологічних, культурних і психологічних. Хоча традиційно вважається, що 60–65 років – це вік початку старості, однак рівень життя підвищується, медицина стає прогресивнішою, тому збільшується тривалість життя людей. Це є причиною того, що межі похилого віку стають умовними та менш актуальними.

Старість – це не поняття віку, це наступний етап життя людини, який кожен проживає по-своєму. Активний спосіб життя, турбота про своє здоров’я, позитивне ставлення до навколишнього середовища допомагають людям залишатися молодими, навіть коли хронологічний вік перевалює за позначку в 65 років.

Романчук Микола

Recent Posts

Прошуто може зникнути: Італію охопила свиняча чума

В Італії з січня 2022 року, коли почалася епідемія чуми серед свиней, знищено майже 120 000…

7 хв. ago

Нафарбований Арестович заявив, що після Вугледару росіяни вийдуть до Дніпра за 2-3 місяці

Колишній радник Офісу президента Олексій Арестович, який втік за кордон, зробив чергову резонансну заяву щодо ситуації…

7 хв. ago

Українець влаштував стрілянину на ринку у Варшаві: є постраждалий

У Польщі правоохоронці затримали українця, який влаштував стрілянину на базарі у Варшаві. Також було затримано…

15 хв. ago

Патріарха Кирила чекають у начальства: повідомляється про тяжку хворобу глави РПЦ

У патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимир Гундяєв – справжне ім’я) виявили смертельно небезпечну хворобу. Про…

26 хв. ago

Мобілізація добровольців без участі ТЦК: юрист вказав на один важливий момент

Військові частини зможуть мобілізувати добровольців без участі Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), однак не кожна…

34 хв. ago

Перебувають на піку популярності: стилісти назвали п’ять стрижок, які варто спробувати вже сьогодні

Стилісти сходяться на думці, що цієї осені найтрендовішими залишатимуться короткі стрижки, але осінній сезон підготував…

42 хв. ago