Російську мову планують заборонити на перервах у школі: Рада готує законопроєкт

У Верховній Раді готують законопроєкт, який передбачає заборону російської мови під час перерв між заняттями. Педагогів та учнів планують спонукати розмовляти українською мовою на території шкільних закладів.

Про це заявила депутатка Верховної Ради Наталія Піпа. Вказано, що потрібно створювати україномовне середовище та зобов’язати підтримувати його засновників, керівників та працівників освітніх закладів.  

Таким чином, вчителі та діти не повинні переходи на російську в особистому спілкуванні – у шкільних їдальнях,  коридорах тощо. Дорослі зможуть робити зауваження учням та закликати їх розмовляти українською.

Піпа посилається на результати моніторингу Уповноваженого із захисту державної мови та Державної служби якості освіти України: виключно українською між собою спілкуються лише 41% учнів.

“Для того щоб це змінити, я реєструю законопроєкт, який зобовʼязує говорити українською на перерві, шкільному подвір’ї, стадіоні та усій території школи. Має бути сформоване нове правило: “суспільні і публічні місця – державною мовою”, – пояснила вона.

Народна обраниця назвала кілька причин для змін. Першочергово це тиск на українськомовних дітей, булінг та непорозуміння через мову. Також слід враховувати, що діти, які погано знають державну мову й не використовують її масово у витку, гірше засвоюють навчальний матеріал. Вони відстають у читанні, мають гірші результати на НМТ та ЗНО і це знижує їх шанси на вступ до вищих навчальних закладів та пошук роботи у майбутньому.

Наталія Піпа закликала жителів України спілкуватися з дітьми державною мовою і вдома, щоб показувати власний приклад.

Депутатка уточнила, що центральні органи виконавчої влади та уряд будуть зобов’язані розробити ефективну систему вимірювання мовленнєвих компетенцій дітей. Вона сподівається на підтримку з боку освітян та батьків.

Романчук Микола

Recent Posts

Улюблений делікатес Андрія Данилка, але приготований для бідних

Рецепт фуа-гра по-українськи сподобається всім, хто любить страви з печінки птиці. Готувати його просто. 2 жовтня народився український співак, композитор, популярний гуморист-пародист,…

4 хв. ago

Гектар землі в Україні б’є всі рекорди: ціни встановлюють нові кордони

Гектар землі зашкалює в ціні! Ринок сільгоспземель в Україні зріс на понад 30% з початку…

13 хв. ago

Серед підлітків у TikTok набирає популярності новий небезпечний тренд

Нове дослідження, представлене на конференції Американської академії педіатрії, виявило тривожну тенденцію: відеоролики про «хромінг» - вдихання пар…

21 хв. ago

Економіст майже 20 років тому відмовився від грошей та цивілізації: як він живе (фото)

Ірландський письменник Марк Бойл майже 20 років тому вирішив повністю відмовитися від готівки після розмови, яка змінила…

30 хв. ago

Польща змінює систему виплат для біженців: родини з дітьми залишаться у скруті

Восени 2024 року в Польщі вступлять у дію нові правила, які можуть суттєво вплинути на…

39 хв. ago

З пенсіонерів здиратимуть податки: можуть відібрати 20% виплат

В Україні питання оподаткування пенсій має свої нюанси, про які варто знати кожному пенсіонеру. Багато…

47 хв. ago