Не з’явився за повісткою: адвокат відповів, яке буде покарання для ухилянтів у жовтні

В Україні до 9 листопада 2024 року продовжено воєнний стан і триває загальна мобілізація – військовозобов’язаним чоловікам у віці від 18 до 60 років продовжують вручати повістки і призивати на службу в армію. Після того, як було ухвалено новий закон про мобілізацію, змінилися і міри покарання для тих, хто не з’являється до ТЦК і СП за повісткою. Розповідаємо, у яких випадках можна не з’явитися за повісткою до військкомату та які застосовуватимуть санкції для ухилянтів у жовтні 2024 року.

Чи можна не йти за повісткою до військкомату – на яких підставах можна не з’явитися

Військовозобов’язаний, який отримав повістку, має з’явитися до ТЦК і СП у зазначений час. Але є кілька причин, які можуть вважатися поважними для неявки в ТЦК у встановлений термін – вони вказані в пункті 23 Постанови Кабміну України №3633-IX “Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період”:

  • хвороба військовозобов’язаного;
  • смерть близьких родичів, у тому числі родичів дружини або чоловіка;
  • через військові дії та їхні наслідки;
  • якщо має місце стихійне лихо.

Усі ці обставини потрібно підтвердити документально – наприклад, за допомогою довідки або офіційного акта від уповноваженої установи.

Про те, що військовозобов’язаний не може з’явитися за повісткою з однієї із зазначених причин, він повинен повідомити ТЦК протягом 3 днів – починаючи з дати і часу, які вказані в повістці. Але потім протягом 7 календарних днів все ж потрібно з’явитися до ТЦК.

Неявка до ТЦК без поважних причин – у яких випадках і як можуть покарати

Якщо поважних причин, перерахованих вище, для неявки за повісткою немає, то в цьому разі до ухилянтів застосовуватимуть покарання.

Спочатку згідно зі статтею 27 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” керівник ТЦК та СП звертатиметься до правоохоронних органів (поліції), щоб вони оголосили особу в розшук. У разі, якщо поліція не знаходить і не затримує розшукуваного, то його можуть обмежити в управлінні транспортним засобом і оштрафувати.

За словами адвокатів Євгена Камишева і Руслана Мельніка, покарання за неявку за повісткою до ТЦК і СП регулюються ст. 210 і ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні порушення (КУпАП), а також ст. 336 Кримінального Кодексу.

Згідно з КУпАП передбачені такі санкції в особливий період (він триває з 17 березня 2014 року):

  • за порушення правил військового обліку – можуть накласти штраф від 17 000 грн до 25 500 грн (від 1 тисячі до 1,5 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);
  • за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – передбачено штраф від 17 000 грн до 25 500 грн для громадян (1-1,5 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів) і від 34 000 грн до 59 500 грн для посадових осіб (2-3,5 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів).

Якщо людина не просто порушує законодавство, а свідомо ухиляється від мобілізації, то в цьому випадку на неї можуть завести кримінальну справу – це 3-5 років позбавлення волі.

Важливо: оштрафувати за неявку до військкомату за повісткою не мають права, якщо співробітники ТЦК і СП можуть знайти дані про людину в держреєстрах або в Резерв+.

Нагадаємо, що зараз уже можуть надсилати повістки поштою, а не давати особисто в руки під підпис, як було раніше. Тобто, якщо військовозобов’язаному повістку не вручили особисто або його не було в цей момент за місцем реєстрації, то вважається, що людина все одно отримала повістку.

Романчук Микола

Recent Posts

Гетманцев пропонує оподатковувати всі посилки з-за кордону

Норму про несплату податку на додану вартість при отриманні посилки з-за кордону вартістю менш як…

4 хв. ago

У Японії в аеропорту вибухнула бомба: скасували понад 80 авіарейсів

У Японії, в аеропорту Міядзакі, скасовано понад 80 рейсів через вибух на рульовій доріжці американської бомби…

21 хв. ago

Британська акторка за тиждень переспала із понад сотнею студентів та їх батьками

25-річна британка Бонні Блу від початку 2024 року вже мала інтимні стосунки із 200 партнерами.…

31 хв. ago

Небезпечна хвороба поширюється на Дніпропетровщині: масово хворіють діти

Кожні 3-4 роки в Україні спостерігаються спалахи кашлюку. Зараз одним із осередків стала Дніпропетровська область. У…

40 хв. ago

Замість бензину українцям продавали “бодягу”: де заливали підроблене пальне

Правоохоронці викрили на Львівщині незаконний продаж фальсифікованого пального – зокрема, бензину. Зловмисники реалізовували його через…

48 хв. ago

Міноборони запровадить нові повістки в Україні: що зміниться

В Україні вже почали тестування функціональність повісток з QR-кодом, повідомила в коментарі DOU заступниця міністра оборони з питань цифровізації…

56 хв. ago