Українці масово скаржаться на дії ТЦК: Лубінець отримав понад 1,6 тисячі звернень

Українці масово скаржаться Уповноваженому ВР з прав людини Дмитру Лубінцю про порушення їхніх прав з боку представників ТЦК та СП. Кількість скарг на військкомів, які надійшли до омбудсмена від початку цього року, втричі перевищує показники минуло року. Громадяни звертаються до Лубінця як усно, так і у письмовій формі. 

Про те, скільки українців поскаржились на дії ТЦК, йдеться у листі-відповіді секретаріату омбудсмена. Зазначається, що кількість зафіксованих скарг зростає швидкими темпами. Так, за період від початку 2024 року і до середини серпня українці скаржилися Лубінцю 1634 рази. Саме стільки звернень зафіксовано в омбудсмена. Цей показник втричі перевищує кількість скарг за 2023 рік. Тоді нарахували лише 561 звернення. 

Лист-відповідь омбудсмена про кількість скарг українців на дії ТЦК

Уточнюється, що громадяни були особливо активними у першому півріччі 2024 року. Тоді до Уповноваженого ВР з прав людини надійшло від українців 1190 звернень, що на понад 80% більше, ніж за аналогічний період 2023 року, коли було зафіксовано лише 198 скарг.

Лубінець пояснив, що громадяни скаржаться як і в усній формі, так і у письмовій. Усі ці звернення ретельно фіксуються. 

Резерви ЗСУ зросли, а з 1 вересня деякі категорії втратять відстрочку

Від моменту набуття чинності нового закону про мобілізацію, кількість призваних до війська військовозобов’язаних значно зросла. За повідомленням Міноборони України показник резерву зріс у 2,5 раза. Оборонне відомство повідомило, що завдяки збільшенню показників мобілізації стала можливою доукомплектація військових частин і навіть часткова ротація бійців. 

Водночас з 1 вересня багато категорій українців втратять відстрочку від мобілізації. Передовсім йдеться про студентів, які навчаються на заочній та вечірній формах навчання, або здобувають другу та  третю освіту. Також мобілізувати зможуть і багатодітних батьків, у яких зафіксована заборгованість за аліментами. Винятків більше не буде і для працівників підприємств та організацій Міністерства оборони України – їх теж зможуть призвати до війська. Загалом відстрочку від мобілізації втратили вісім категорій українців. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

29 секунд ago

Загальна мобілізація: відстрочку тепер можна оформити дистанційно

Якщо необхідно відтермінувати мобілізацію, необхідно подати певні документи. Нещодавно Верховна Рада вирішила продовжити воєнний стан…

8 хв. ago

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

24 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

39 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

48 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

1 годину ago