Ці 10 звичайних продуктів категорично заборонені в інших країнах: що потрапило до списку

Багато українців на своєму особистому досвіді переконалися, що асортимент товарів у магазинах сильно залежить від країни – ті продукти, до яких ми звикли в Україні, можуть просто бути відсутніми на полицях супермаркетів іноземних держав. УНІАН розповість, які продукти заборонені за кордоном і чому.

Які продукти заборонені в різних країнах – список

Асортимент продукції на полицях магазинів у тій чи іншій країні формується на підставі смакових уподобань її громадян. Однак деякі товари, навіть якщо вони подобаються людям, не вийде знайти в продажу. Нижче список того, які продукти не можна їсти в жодному разі на думку влади різних держав.

Nesquik у Великій Британії

В Англії суворо заборонили виробнику Nesquik рекламувати свою продукцію на телебаченні та в інтернеті, тому що влада країни не згодна з амбасадором швидких сніданків. У рекламі кролик каже, що початок дня з Nesquik буде чудовим – не всі виявилися з цим згодні. Крім того, було ухвалено рішення, що персонажі мультиків взагалі не можуть рекламувати нездорову їжу – у Великій Британії стрімко зростає відсоток дітей з ожирінням, а мультиплікаційні герої мотивують маленьких англійців не харчуватися корисно.

Знежирені чіпси Lay’s в Євросоюзі та Канаді

Lay’s випустили інноваційний продукт – знежирені чіпси, вживання яких, нібито, ніяк не сприяє набору ваги. Виявилося, що в складі цього продукту є шкідливий компонент олестра – він часто стає причиною розладу ШКТ. Саме тому цю серію чіпсів заборонили в країнах Євросоюзу та Канаді.

M&M’s у Швеції

Причина заборони популярного драже в тому, що Швеція має свій чудовий шоколад Marabou, який виробляють із 1960 року. Логотип M&M’s частково нагадує вищезгаданий шоколад, тому влада Швеції заборонила компанії Mars виробляти і продавати свій товар на території країни.

Coca-Cola на Кубі, у Північній Кореї та Росії

Нині, у 2024 році, у світі існують лише 3 країни, в яких не можна купити найпопулярніший в історії безалкогольний напій. Раніше їх було 2 – Куба і Північна Корея, які з середини 20 століття перебувають під серйозним торговим ембарго США. У 2022-му році до них приєдналася Росія – кола зникла з полиць супермаркетів через санкції.

Кетчуп і Red Bull у Франції

Що стосується заборони кетчупу, то це стосується лише шкіл та університетів, де з 2011 року обмежено продаж червоного соусу. Усе тому, що влада Франції вважає за необхідне прищеплювати дітям любов до національної кухні, а не привчати їх до консервантів.

Всесвітньо відомий енергетик Ред Булл у Франції зараз купити можна, але перш ніж це стало можливим, вибухнув справжній скандал. Влада країни вирішила, що напій шкідливий, тому 12 років його не було на полицях супермаркетів. Після того як судові розгляди закінчилися неможливістю довести шкоду напою, Ред Булл повернувся до Франції, але змінив склад – замість кофеїну енергетик містить таурин, про що виробник попереджає покупців, використовуючи великий шрифт на банці.

Жуйка і мак у Сінгапурі

Жувальна гумка категорично заборонена в Сінгапурі не через її склад, адже під санкції потрапили товари і рослинного, і синтетичного походження. Уся справа у втомі влади – їй, мабуть, набридло боротися з вандалами, які заклеюють жуйкою всі видимі й невидимі поверхні. Тепер кожен, хто ввозить, виробляє або продає жувальну гумку на території країни, може “загриміти” до в’язниці.

З маком історія ще цікавіша – влада країни вирішила, що насіння маку нічим не відрізняється від заборонених наркотичних препаратів, тому держнаркоконтроль заборонив цей продукт у Сінгапурі. Тож, якщо вам захочеться ввезти на територію країни булочку, є шанси “сісти” на кілька років.

Злакові батончики в Данії

Весь світ вважає, що будь-які каші, батончики, хліб і подібні продукти зі злаків неймовірно корисні для здоров’я і фігури. Дієтологи Данії вирішили інакше і звернулися до влади країни з проханням про заборону такої продукції. Аргумент простий – батончики, які позиціонуються як правильне харчування, мають у складі шкідливі для організму добавки-замінники, що зрештою може призвести до проблем із нирками та печінкою.

Картопляне пюре швидкого приготування в Японії та деяких країнах Європи

Дослідження, проведені вченими в США, довели, що компонент ВНА, Е320, який часто використовується для виробництва пюре в пакетику, за регулярного потрапляння в організм і накопичення його там, призводить до зміни ДНК клітин. Ця речовина – небезпечний канцероген, який у жодному разі не повинен міститися в їжі, яку вживає людина.

Маргарин у Канаді, Данії, Швейцарії

Маргарин – це справжня бомба з трансжирів, адже саме в його складі цілих 15% від маси відведено саме трансжирам. Якщо вживати маргарин регулярно, то можуть бути проблеми з серцем і судинами. Також великі ризики виникнення підвищеного тиску і порушень метаболізму.

Непастеризоване молоко в США

Якщо ви звикли брати молоко не в магазинах, а в бабусь, то в Америці зробити цього не вийде – влада США, як і раніше, вважає, що сире молоко шкідливе для організму. Вживання молока, що не пройшло процес пастеризації, може обернутися серйозними проблемами зі здоров’ям – від отруєння до зараження паразитами. Кажуть, що в деяких штатах можна домовитися з фермерами, але це не точно.

Ольга Степанова

Recent Posts

Повістку можна не брати: які поважні причини існують для цього

Після отримання повістки громадянин має з’явитися в ТЦК та СП у зазначений термін для проходження ВЛК, уточнення…

5 хв. ago

США підготували сценарій удару по РФ у разі застосування ядерної зброї проти України

У 2022 році Сполучені Штати Америки попередили Росію – у разі використання ядерної зброї проти…

14 хв. ago

Українців закликають відкласти вихід на пенсію: яка причина

Пенсійний фонд України радить громадянам замислитися над можливістю відкласти вихід на пенсію. Такий крок може…

22 хв. ago

“Потребує молодих”: військовий назвав оптимальний вік для мобілізації

Мобілізаційний вік в Україні має бути знижений, вважає майор бригади "Рубіж" Нацгвардії та Герой України…

33 хв. ago

Під згорілим вщент Нотр-Дамом знайшли свинцевий саркофаг: його відкрили і оторопіли

Під культовим собором Нотр-Дам-де-Парі в Парижі після масштабної пожежі знайшли два саркофаги. В одному з них містилося тіло…

42 хв. ago

Росіяни стали активніше здавати секс-іграшки як заставу під кредити

Росіяни найчастіше з рухомого майна віддають у заставу для кредитів автомобілі, але серед забезпечення трапляються…

50 хв. ago