Електрика, газ, дрова: як найвигідніше опалювати будинок взимку

Українцям розповіли, як підготуватися до складної зими та обрати найвигідніший варіант для опалення.

Як передає “Хвиля”, про це розповіли у новому випуску “ГазПравди”.

Літо закінчилося і багатьох хвилює зима, а точніше підготовка до неї в умовах відключення світла. Українцям доводиться шукати альтернативні джерела електроенергії, такі як генератори, сонячні та вітрові електростанції. Або накопичувальні прилади – зарядні станції, акумулятори тощо. При цьому фахівці розповіли, на чому вигідніше зимувати, порівнявши орієнтовну вартість опалення будинку площею 100 квадратів окремо газом, електрикою та дровами.

Газ

На даний момент природний газ залишається практично єдиним енергоресурсом, ціна якого для звичайних споживачів не змінювалась. За один кубічний метр газу зараз платять 7,96 гривні, що для зручності можна округлити до 8 гривень.

На опалення та гаряче водопостачання будинку площею 100 квадратів за період із жовтня по квітень середньостатистичне домогосподарство витрачає близько 2 тисяч кубометрів газу. За поточної ціни це коштуватиме приблизно 16 000 гривень. Однак, крім блакитного палива, система опалення для роботи потребує електрики.

Тарифи на газ в Україні / Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Більшість сучасних газових котлів залежить від електрики. Хоча існують автономні моделі, що працюють без електромережі, вони є громіздкими і непопулярними. Сучасні компактні котли мають складну електроніку, дисплеї та автоматику, що робить їх зручними у звичайних умовах, але проблематичними при відключеннях електроенергії.

При цьому кожен господар може самостійно визнати орієнтовну кількість електрики, яку вимагатиме для роботи його газова система опалення. Інформацію про споживання можна знайти у техпаспорті котла та на самих пристроях. Насоси, які можуть бути як вбудованими, так і окремими, зазвичай споживають від 20 до 150 Вт на годину. У системі може бути кілька таких насосів.

Приблизні розрахунки показали, що домогосподарство за опалювальний сезон додатково використовує близько 450 кВт електроенергії для забезпечення безперебійної роботи газової системи опалення. За чинною ціною на мережеву електрику у розмірі 4,32 грн/кВт×год становить близько 2 тис. гривень.

Таким чином, домогосподарство площею 100 квадратів витратить за опалювальний сезон додатково мінімум 18 тис. гривень (16 тис. на газ та 2 тис. гривень на електрику). При цьому таким приватним садибам слід подумати про безперебійні джерела енергії, які задовольнять потреби вашої системи опалення в електриці за відсутності живлення.

Опалення електрикою

У свою чергу електроопалювальні прилади бувають різних типів, різних виробників відповідно різних технічних параметрів. Якщо домогосподарство з газовим котлом споживає близько 2000 куб. Однак це дуже орієнтовна цифра. У розрахунках використовувалися дані калорійності газу 8200 ккал/куб.м.

Підвищення тарифів на електрику

Отже, щоб обігріти будинок у 100 квадратів мережевою електрикою, господареві доведеться витратити понад 80 тис. гривень за сезон.

У тому випадку, якщо домогосподарство облаштовує сонячну електростанцію або вітряк, і планує використовувати отримані кіловати для опалення житла, потрібно дуже грамотно розрахувати потужність такої станції, враховуючи її сезонні коливання і супутні потреби в електриці власного будинку.

Опалення дровами

Важливим фактором роботи дров’яного казана є якість дров. Бажано, щоб вони були сухими, вологістю не більше 20%, що дозволить котлу працювати на заявлену виробником потужність, показувати високий ККД. Отже, слід використовувати не свіжозрубані дерева, а як мінімум висушені протягом року під навісом, а ще краще в приміщенні.

Якщо порівнювати, теплотворна здатність дубових дров вологістю 20% – 2900 кВт.ч/м3. А теплотворність сосни такої ж вологості вже близько 1800, тобто більш ніж у півтора рази нижче. Таким чином, потреба в дровах хвойних порід буде мінімум у півтора рази вищою за дубові.

Дрова в Україні

Зауважте, що в середньому протягом опалювального сезону для обігріву будинку площею 100 квадратів використовується близько 15 кубів саме дубових дров. Вартість такої вже колоти якісної сухої деревини в Київській області коливається в межах 2000 гривень за куб.

Враховуючи чинні ціни, орієнтовна вартість опалення будинку площею 100 кв.м дубовими дровами становить близько 30 тис. гривень.

Чи можлива робота твердопаливного котла без електрики? Так, але тільки у простій гравітаційній системі опалення з широкими трубами. Така система вимагає постійного ручного керування – від розпалу до регулювання тяги та додавання палива.

Через це багато хто віддає перевагу сучасним автоматизованим системам під тиском. Проте вони залежить від електрики. Важливо, що котел у такій системі має бути підключений до джерела безперебійного живлення. Без цього, при відключенні електроенергії, є ризик пошкодження котла.

Тому власникам твердопаливних котлів варто заздалегідь подумати про альтернативні джерела енергії або накопичувачі. Це забезпечить не лише комфорт під час опалювального сезону, а й безпеку будинку та його мешканців.

У свою чергу кількість електрики, яка потребує твердопаливного казана та системи опалення, дуже індивідуальна. Вся інформація міститься у техпаспорті вашого агрегату. Імовірно, домогосподарство площею 100 квадратів витратить на мережну електрику +- 2 тис. гривень, як і власник газового котла, тобто близько 450 кВт на сезон.

Наприклад, для будинку площею 100 квадратних метрів орієнтовна кількість витрат домогосподарства за осінньо-зимовий період на опалення при використанні різних систем виглядає так.

  • Газова – близько 20 тис. гривень
  • Електрична – до 80 тис. гривень за сезон.
  • Твердопаливна (на дубових дровах) – близько 30 тисяч гривень.

Підсумовуючи, можна зробити висновки, що газ поки є найвигіднішим варіантом опалення.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У сім’ї не без вади. В океані ховається акула дуже схожа на свиню: з п’ятачком і хрюкає

Океан покриває більшу частину поверхні планети і є домом для величезної кількості живих істот. Деякі…

8 години ago

Українці підсіли на автомобільний секонд-хенд з-за кордону

Впродовж серпня український автопарк поповнили понад 25,7 тис. вживаних легковиків, що були ввезені з-за кордону.…

8 години ago

Треба було мовчати: виграш офіціантки в $10 млн перетворив її життя на пекло

Мрія офіціантки Тонди Дікерсон зі США про перемогу в лотерею швидко перетворилася на жах після…

8 години ago

Зрада прийшла, звідки не чекали: у ЄС закликали скасувати виплати українським біженцям

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що інші країни мають припинити виплачувати кошти українським біженцям, бо…

8 години ago

Підвищення податків для банків та ФОПів – у Раді розглянуть оновлену версію законопроекту

У понеділок, 16 вересня, Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України…

9 години ago

Уздовж Кримського мосту встановлюють потужні палі для захисту від дронів (фото)

У Керченській протоці триває встановлення паль уздовж мосту, які вбивають у морське дно. Про це пише проєкт…

9 години ago