Діагнозів дуже багато: з якими хворобами не забере ТЦК

Під час загальної мобілізації в Україні багато хто може задуматися, чи не стане їхній стан здоров’я підставою для відстрочки від служби в армії. Законодавство чітко визначає перелік захворювань, які можуть звільнити від призову, і серед них є низка захворювань шлунка.

Згідно з наказом Міністерства оборони України №262 від 27 квітня 2024 року, що вніс зміни до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, громадяни з певними захворюваннями не підлягають мобілізації. До списку таких захворювань входять не лише хвороби шлунка, а й інші серйозні медичні проблеми.

Перелік захворювань, що можуть стати підставою для відстрочки, включає:

  • Щелепно-лицьові аномалії (крім вроджених), зокрема аномалії прикусу, які значно порушують функції дихання, нюху, жування, ковтання та мовлення.
  • Хвороби стравоходу, шлунка, дванадцятипалої кишки та апендикса, зокрема езофагіт, гастрит, гастродуоденіт, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.
  • Неінфекційний ентерит і коліт, такі як хвороба Крона та виразковий коліт.
  • Інші захворювання кишківника та очеревини, як-от непрохідність, синдром подразненого кишківника, дивертикулярна хвороба, спайкова хвороба та інші.
  • Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки.
  • Хвороби печінки, зокрема алкогольна хвороба печінки, хронічні гепатити, цироз.
  • Хвороби жовчного міхура, жовчовивідних шляхів і підшлункової залози, такі як холецистит, панкреатит.

Також підставою для відстрочки можуть стати грижі будь-якого типу: пахова, стегнова, пупкова, грижі черевної стінки та діафрагмальні грижі.

Окрім захворювань шлунково-кишкового тракту, відстрочку можуть отримати особи з серйозними травмами хребта, спинного мозку, кровоносних судин, нервових сплетень та периферичних нервів, якщо ці травми призвели до значних порушень функцій.

Для отримання відстрочки на підставі стану здоров’я необхідно пройти військово-лікарську комісію, яка визначить придатність до військової служби. Рішення про відстрочку приймається на основі медичного висновку та відповідно до чинного законодавства.

Ольга Степанова

Recent Posts

Нідерланди хочуть відправити українських чоловіків додому

Прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов'язаних українських чоловіків. Про силові методи…

3 хв. ago

Сусіди принца Гаррі та Меган Маркл обурені їхньою поведінкою: Забирайся зі своєї вулиці

Колишня американська акторка і британський принц склали королівські повноваження у 2020 році та переїхали з Великобританії до…

11 хв. ago

Перевіряйте поштові скриньки: Укрпошта сама без ТЦК вже розіслала тисячі повісток

Згідно з ухваленими змінами в законодавстві, після 16 липня передбачено можливість надсилати повістки "Укрпоштою". Повістки…

13 хв. ago

Українці можуть отримати одноразову виплату в розмірі 10 пенсій: деталі

Після виходу на пенсію деякі громадяни України можуть отримати одноразову допомогу, яка становить десять місячних пенсійних…

15 хв. ago

Батька Доді Аль-Фаєда звинуватили у використанні королівського маєтку для сексуального насильства

Єгипетського мільярдера Мохаммеда Аль-Фаєда, який помер 2023 року в 94-річному віці, кілька жінок звинуватили у…

17 хв. ago

“Почали гавкати на людей”: зоопарк потрапив у скандал, пофарбувавши собак у панд

Китайський зоопарк Гуанюані довелось закрити після того, як люди зрозуміли, що "панди" у вольєрах —…

22 хв. ago