В Україні відклали підвищення зарплат вчителям

В Україні вчителям не варто очікувати на підвищення заробітної плати через складну ситуацію в державному бюджеті.

Про це заявив міністр освіти і науки Оксен Лісовий на брифінгу під час робочої поїздки на Миколаївщину, пише Укрінформ. “Це дуже болісна проблема… Ми всі розуміємо, що дуже важко залучати молодь до викладання в закладах загальносередньої, позашкільної, профтехосвіти. Ми розробили певну концепцію підвищення заробітної плати, в кінцевих положеннях закону про освіту передбачено підвищення окладів до трьох мінімальних заробітних плат. Ми розуміємо, що означає гідний рівень зарплати, у тому числі і щоб спонукати вчителя до саморозвитку та професійного зростання. Але на сьогодні маємо критичну ситуацію в бюджеті, вона надто складна”, – сказав Лісовий.

Він зауважив, що на сьогодні понад 70% держбюджету витрачається на оборону, але коли закінчиться війна, то буде змога реалізувати цю концепцію у першу чергу.

“Нам треба протриматися. Бо позиція президента України, і ми її всі розділяємо, що освіта є пріоритетом №1 після оборони. Захистимо країну, відіб’ємо ворога – і переводимо освіту в пріоритет №1”, – сказав міністр.

Фінансова допомога Україні

У лютому прес-служба Міністерства фінансів  інформувала, що Україна отримала на безповоротній основі фінансову допомогу у розмірі $760 млн від урядів Японії та Норвегії ($465 млн та $295 млн відповідно). Зазначалось, що кошти будуть спрямовані на часткову компенсацію видатків держбюджету України, не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони, зокрема на пенсійні виплати, виплати працівникам ДСНС та оплату праці педагогів.

У 2023 році прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував плановий перегляд розміру зарплати для вчителів у 2024 році. Його планували у два етапи, у рамках зростання мінімальної зарплати: з 1 січня – підвищення на 10% (до 3 195 грн); з 1 квітня – додаткове підвищення на 12% (до 3 600 грн). Однак підвищення так і не зробили.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

8 хв. ago

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

18 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

33 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

47 хв. ago

Стало відомо, яка буде ціна офіційних iPhone 16 в Україні

27 вересня в Україні розпочнуться офіційні продажі нової лінійки смартфонів iPhone 16, яка включає чотири…

58 хв. ago

Окупанти направили «Шахед» у бік Хмельницької АЕС

Росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. У ніч на…

1 годину ago