Деяких чоловіків з інвалідністю відправлять на ВЛК у серпні: названа причина

Під час мобілізації в Україні особи з інвалідністю мають відстрочку від призову, а тому не повинні проходити ВЛК. Проте є випадки, коли громадянина можуть відправити на медкомісію. Детальніше про це розповіли в ТЦК, адвокати Катерина Аніщенко та Роман Сімутін у коментарі ТСН.ua.

“Наявність посвідчення про інвалідність само по собі дає право на відстрочку”, — повідомили в одному з районних ТЦК Києва.

Адвокатка Катерина Аніщенко розповіла, що в разі сумнівів у наявності інвалідності особу можуть направити на ВЛК. Проте ВЛК та МСЕК — це різні комісії, остання призначає групу інвалідності.

“Остання (МСЕК, — ред.) дає групу інвалідності, ВЛК — це військово-лікарська комісія. Остання не може визначати ступінь втрати працездатності”, — сказала Катерина Аніщенко.

Вона вважає що громадянам, які мають групу інвалідності, не потрібно проходити ВЛК, оскільки згідно з постановою Кабміну, особа, яка має право на відстрочку чи не підлягає мобілізації, не повинна проходити ВЛК.

Чи направлять особу з інвалідністю на ВЛК

Адвокатка зазначила, що якщо у військовозобовʼязаного чоловіка немає військового квитка, проте є інвалідність, то його можуть направити на ВЛК. Адже для отримання військового квитка потрібно пройти ВЛК.

“Але якщо є військовий квиток навіть радянського зразка, то його не мають права направляти на військово-лікарську комісію”, — наголосила вона.

За словами адвоката Романа Сімутіна, ті громадяни, які отримали інвалідність навіть після початку повномасштабного вторгнення, не зобовʼязані проходити ВЛК.

“До лютого (2025 року, — ред.) повинні пройти (ВЛК, — ред.) ті, кого раніше було визнано обмежено придатним. Зараз такого статусу не існує. А ті, хто має групу інвалідності — вони взагалі мають право на відстрочку”, — сказав він.

Адвокат додав, що ВЛК немає ніякого відношення до МСЕК, зокрема, в них різні критерії. Тому особи, які мають групу інвалідності, можуть бути мобілізованими лише за їхньою згодою.

Ольга Степанова

Recent Posts

WSJ: Путін зазнав чергової невдачі

В умовах економічної кризи, спричиненої вторгненням в Україну, Росія спробувала відмовитися від торгівлі із Заходом…

14 хв. ago

Антитренд цього сезону: ці речі треба викинути зі свого гардеробу

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

17 хв. ago

ТОП-4  фрази СРСР, які зруйнували впевненість у цілому поколінні

Декілька висловів з радянських часів досі впливають на наше життя. І часто ми цього навіть…

29 хв. ago

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

44 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

59 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

1 годину ago