Зі світлом по 2-3 години на добу: експерт озвучив песимістичний сценарій на зиму

Взимку електроенергії не буде по 12 годин на добу, у кращому випадку. Однак цілком ймовірно, що буде інший сценарій, коли світло даватимуть 6 годин на добу у пікові періоди, а, можливо, і менше. Про це в коментарі “Комерсант” заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

“Світло може бути і по 2-3 години на день. Це правда. Окрім ремонту та можливих обстрілів росіян завжди є фактор погоди. Це теж треба враховувати”, –  підкреслив експерт.

За його словами, наразі ми бачимо проекцію зимової ситуації, але взимку зросте споживання електроенергії. Навіть якщо буде зроблений частковий ремонт, ситуація буде гіршою. Зараз найбільше страждають проблемні регіони: Київська, Харківська, Одеська, Дніпропетровська області та Львів: “Взимку проблеми будуть відчувати всі – не лише критичні області, а й умовно кажучи, Закарпатська, Тернопільська, Кіровоградська та інші”, – зауважив Корольчук.

Він додав, що зруйновано приблизно 6000 МВт потужностей. Планували відновити до зими приблизно 3000 МВт. Зараз цифра понизилася до 2 000 МВт.

 “Для мене це песимістичний прогноз, бо 2 000 МВт – це мало. Ми споживаємо зимою в середньому приблизно 15-16 000 МВт. Виходить у нас залишається 1000 МВт станом на зараз. Так, щось відбудують, якщо 2000 МВт, то у нас буде 12 000 МВт станом на зиму. І виходить, у нас дефіцит 3000 МВт… І взимку проблема буде не лише в зруйнованих теплових електростанціях, ТЕЦ і ГЕС, а в підстанціях: зимою дефіцит через це буде приблизно десь 5000 МВт, з 15, яких нам треба”, – зазначив експерт.

Криза української енергетики

Генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко заявляв, що українцям варто бути готовим до того, що взимку світло можуть відключати по 12 годин на добу. Цей прогноз може як покращитися, так і погіршитися.

В Міненерго заявляли, що Україна планує побудувати до 1 ГВт газової маневреної генерації електроенергії до кінця року. Частина з цих об’єктів вже перебуває на стадії приєднання до енергосистеми, частина – на стадії будівництва.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є ризик втрати Торецька і Нью-Йорка: DeepState повідомив про невтішне становище 206 ОБ ТрО

Моніторинговий проєкт DeepState повідомив про важке становище 206 батальйону ТрО. Наслідками ситуації, що склалася, може стати…

10 хв. ago

“Людина, яку запихнули в бусик, не буде воювати”: командир ЗСУ різко висловився про мобілізацію

Людина, яку запихнули, ногами забили в бусик — вона не буде воювати. Вона зробить все що завгодно,…

15 хв. ago

Військові змушені купувати за власні кошти те, що зараз без проблем отримує поліція

Військовий Ігор Луценко повідомив, що з весни цього року спостерігає у найбільших містах чудові новенькі…

19 хв. ago

Кожен третій росіянин схвалює ядерний удар по Україні — опитування

Понад третина російських громадян вважають “виправданим” у війні проти України застосування ядерної зброї. Про це свідчать результати…

32 хв. ago

Які документи мобілізованому мають видати в ТЦК

Мобілізаційний процес в Україні набрав нових обертів після ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію. Це зумовлено необхідністю…

34 хв. ago

Як вибрати ідеальний головний убір на літо 2024

Літній сезон 2024 обіцяє бути особливо спекотним, і в таку погоду неможливо обійтися без головного…

36 хв. ago