“Все глибша і глибша прірва”: Притула висловився про українців, що виїхали за кордон

Колишній телеведучий та волонтер Сергій Притула розкритикував владу за обмеження українців за кордоном на тлі посилення мобілізації. Про це відомо з його інтерв’ю “Українській правді”.

“Є люди за межами України і є люди в Україні. Зараз між ними все глибша і глибша прірва відбувається”, — підкреслив він.

Притула пояснив, що відбуваються “страшні речі”, які підігріваються російськими спецслужбами через інфопростір. Йдеться про протиставлення військових цивільним та українців всередині країни тим, хто виїхав. З його слів, “найгірше, що зробила держава” — це стала на одну зі сторін.

“Обмеження тих чи інших сервісів, яке відбулося для певної категорії українців за межами України — це крок, щоб сподобатися людям всередині України, тому що вони вже тут, треба їм подобатися. І люди стоячи аплодували”, — зазначив волонтер.

Він наголосив, що українці не усвідомлюють, “яким боком нам це вилізе”. Притула уточнив, що після завершення війни в Україні потрібно буде, що люди повернулись через брак робочих рук.

“Бізнес загинається, тому він відстоює позицію економічного бронювання, на яке інша категорія суспільства не погоджується”, — пояснив він.

Зі слів волонтера, в разі неповернення людей на українців упаде надмірне робоче навантаження, яке лише посилить і без того жахливу демографічну ситуацію. Він повідомив, що нація дуже різко постаріла через виїзд жінок у репродуктивному віці, дітей та невеликої кількості чоловіків.

Притула запропонував два методи, які дозволили б ускладнити життя за кордоном саме ухилянтам. З його слів, по-перше, ОВА володіють списками чоловіків, що виїхали за системою “Шлях” і не повернулися. Ці списки можна було б передати у посольства й консульства, щоб порушників виявляли при зверненні у сервісні центри.

По-друге, ухилянти не мають у документах відмітки про перетин українського кордону. Тобто відсутність печатки в паспорті викриває тих, хто тікав від мобілізації Карпатами або Тисою.

“Людину, яка виїхала вами ж дозволено за кордон, нам треба зберегти для України в післявоєнний період. А, можливо, і до завершення війни людина може повернутися, бо нас категорично менше стало. І після війни одним з найбільших викликів — щоб єдність зберігалася українського народу, а друге — це демографічний виклик”, — додав волонтер.

Ольга Степанова

Recent Posts

Прогноз магнітних бур на 4-6 липня: якою буде сонячна активність

«Главком» підготував для вас прогноз магнітних бур на наступні три дні, що базується на даних, які надає Центр прогнозування…

2 хв. ago

Оболонь відчуває резиновий сморід: у Києві на Подолі горить великий склад

У Києві на Рибальському острові в четвер, 4 червня, почалася сильна пожежа. Горіла двоповерхова будівля складу по…

2 хв. ago

Закриття ФОПів в Україні зросло на 54%: дослідження

В Україні зафіксоване стрімке скорочення кількості фізичних осіб підприємців та продовжується тенденція скорочення кількості зареєстрованих…

10 хв. ago

Підлеглий Кличка підтвердив: його син «допомагав» вивозити сиріт за кордон і не повернувся в Україну

Начальник Служби у справах дітей та сім'ї КМДА Валерій Танцюра підтвердив, що його син у…

12 хв. ago

Російських пранкерів Вована і Лексуса нагородили орденами дружби в Кремлі

Пранкери Вован (Володимир Кузнєцов) і Лексус (Олексій Столяров) отримали державні нагороди в Кремлі. Також нагородили…

14 хв. ago

На Івано-Франківщині місцеві жителі перекрили дорогу та заблокували роботу ТЦК (відео)

У Ворохті, що на Івано-Франківщині, місцеві перекрили дорогу і заблокували роботу ТЦК. відповідні відео з'явилися…

24 хв. ago