Відсоток заброньованих працівників на підприємствах можуть зменшити – деталі

Три варіанти економічного бронювання розглядає Верховна Рада. Проєкт закону №11331, як вважають його автори, має допомогти подолати ті виклики, які виникли в українських виробників у зв’язку з повномасштабним вторгненням російських загарбників.

В інтерв’ю OBOZ.UA народний депутат України Дмитро Наталуха, голова комітету з питань економічного розвитку ВР, розповів подробиці.

У парламенті сподіваються на те, що це допоможе стабілізації економіки. Ініціативою пропонується:

  • за сплату роботодавцем підвищеного військового збору у 20 400 грн на місяць за бронювання працівників;
  • бронювання найманих працівників, які отримують середньомісячну зарплату не менше ніж 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (36 366 грн).
  • бронювання за критерієм зарплати у понад 36 тисяч гривень, так і підвищеного військового збору, які можуть сплачувати ФОПи у розмірі 20 400 грн на місяць за працівника.

Нардеп зазначив, що варто у такий спосіб стабілізувати роботу реального сектору економіки. Діяльність підприємств, які забезпечують потреби Сил оборони України, є важливою.

Додаткові кошти дозволять профінансувати як подальшу мобілізацію і потенційну ротацію. Це стосується й закупівлі зброї та техніки.

На його думку, найголовніше – бути впевненими, що технічні фахівці компаній й надалі виконуватимуть свою функцію на своїх робочих місцях. Звідси й було створено цей запит передусім саме від бізнесу, який і реалізувався у формі моделей економічного бронювання.

Кого можуть забронювати від мобілізації

Нещодавно уряд надав право на бронювання від мобілізації військовозобов’язаним, які працюють на підприємствах, в організаціях незалежно від форми власності, що є операторами протимінної діяльності та проводять розмінування (гуманітарне розмінування). Раніше забронювати від призову могли лише працівників:

  • структур державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування;
  • підприємств, в установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.
Ольга Степанова

Recent Posts

Є ризик втрати Торецька і Нью-Йорка: DeepState повідомив про невтішне становище 206 ОБ ТрО

Моніторинговий проєкт DeepState повідомив про важке становище 206 батальйону ТрО. Наслідками ситуації, що склалася, може стати…

60 хв. ago

“Людина, яку запихнули в бусик, не буде воювати”: командир ЗСУ різко висловився про мобілізацію

Людина, яку запихнули, ногами забили в бусик — вона не буде воювати. Вона зробить все що завгодно,…

1 годину ago

Військові змушені купувати за власні кошти те, що зараз без проблем отримує поліція

Військовий Ігор Луценко повідомив, що з весни цього року спостерігає у найбільших містах чудові новенькі…

1 годину ago

Кожен третій росіянин схвалює ядерний удар по Україні — опитування

Понад третина російських громадян вважають “виправданим” у війні проти України застосування ядерної зброї. Про це свідчать результати…

1 годину ago

Які документи мобілізованому мають видати в ТЦК

Мобілізаційний процес в Україні набрав нових обертів після ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію. Це зумовлено необхідністю…

1 годину ago

Як вибрати ідеальний головний убір на літо 2024

Літній сезон 2024 обіцяє бути особливо спекотним, і в таку погоду неможливо обійтися без головного…

1 годину ago