В Укренерго розповіли, коли 3 липня буде найгірша ситуація зі світлом в Україні

Графіки відключень світла у середу, 3 липня, діятимуть по всій Україні з 00:00 до 24:00. Заходи обмеження споживання будуть застосовуватись протягом всієї доби. При цьому обленерго будуть застосовувати: з 8:00 до 13:00 – дві черги, в інші години доби – три черги відключень одночасно, що свідчить про значний дефіцит. Причина – зростання енергоспоживання через спеку

Актуальні графіки погодинних відключень можна дізнатись на сайтах обленерго та на їхніх сторінках у соцмережах, додали в “Укренерго”. Громадян України закликають ощадливо споживати електроенергію. Також не варто вмикати одночасно потужні електроприлади.

Повідомлення “Укренерго” про дві та три черги означає, що буде вимикатися одночасно дві чи три групи з шести визначених. Через велике навантаження на мережу можна очікувати вимкнення абонентів і під час так званої “сірої зони” графіку.

Укренерго – про графіки відключень 3 липня

Нагадаємо, 2 липня в Україні обленерго застосовують три черги графіків відключень світла з 13:00 до кінця доби. Крім того, запланований імпорт електроенергії загальним обсягом 30 796 МВт-год з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови.

Причина відключень світла

Головна причина застосування заходів обмеження – наслідки вже восьми з початку цього року ракетних ударів ворога по енергосистемі України. Для подолання дефіциту залучаються імпорт та аварійна допомога з країн Європи. Але через масштабність пошкоджень цих заходів не вистачає для підтримки балансу в енергосистемі, тому диспетчерський центр “Укренерго” вимушений застосовувати заходи обмеження споживання і для промислових, і для побутових споживачів.

За словами голови правління НЕК “Укренерго” Володимира Кудрицького, в серпні ситуація з доступністю електроенергії полегшиться. Він прогнозує полегшення після планових ремонтів енергоблоків АЕС та зміни погодних умов.

Скільки триватимуть відключення світла взимку: відповідь Yasno

За базовим сценарієм компанії Yasno, взимку 2024-2025 років українців очікують 12-годинні відключення електропостачання. При цьому це лише попередні дані: остаточний прогноз щодо дефіциту електроенергії та графіків відключень Yasno планує оприлюднити в серпні. Він може як покращитися, так і погіршитися.

У компанії пояснюють, що зараз можна спрогнозувати, що взимку в енергосистемі буде дефіцит в районі 30-35%. Тоді після заживлення інфраструктури для споживачів дефіцит складе 50%.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стала відома популярна схема обману водіїв на українських АЗС

За даними Інституту досліджень авторинку, в Україні деякі АЗС спеціально недоливають паливо в автомобілі, щоб…

57 секунд ago

“Старі стираємо, створюємо недосвідчені”. Військовий розкритикував заяву Зеленського про формування 14 нових бригад

У лавах простих військових продовжує лунати критика командування Збройних сил і керівництва України. Зокрема, військовослужбовець…

14 хв. ago

Українців без пальців рук або з ампутацією кисті можуть визнати придатними до служби – адвокат

Українців із важкими травмами рук можуть мобілізувати. Ілюстративне фото - Фейсбук Відсутність кількох пальців або…

18 хв. ago

Правозахисник повідомив, скільки військових отримали вирок за зберігання наркотиків під час війни

За час війни понад 1000 військових було засуджено за зберігання наркотиків. Таку статистику навів голова…

23 хв. ago

Порнопаспорт для дорослих. В Іспанії першими почнуть давати доступ в Інтернет за картками

Іспанія збирається запровадити цифровий "порнопаспорт", який уже критикують за складність, але альтернатива йому з'явиться не…

25 хв. ago

Трамп назвав Байдена “купою лайна” і висловив упевненість, що він зніметься з виборів

Дональд Трамп назвав президента США Джо Байдена "купою лайна" і висловив упевненість, що він зніметься…

27 хв. ago