Чи втратить багатодітний батько право на відстрочку у разі розлучення

Багатьох цікавить питання, чи втрачає чоловік право на відстрочку від військової служби у разі розлучення з дружиною. На це питання відповів адвокат Артем Заіка, звернувши увагу на зміст 23 статті Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Згідно з цією статтею, не підлягають призову військовозобов’язані, на утриманні яких знаходяться троє і більше дітей до 18 років.

Це положення закону є важливим для багатьох сімей, адже воно забезпечує можливість батькові залишатися вдома та піклуватися про дітей. Важливо зазначити, що в силу чинного законодавства діти вважаються такими, що перебувають на утриманні обох батьків, тобто чоловіка і жінки, якщо вони перебувають у шлюбі.

Що ж робити, якщо шлюб розірвано або його взагалі не було

У таких випадках виникає необхідність додаткового підтвердження факту утримання дітей. Це можна зробити за допомогою довідок з навчальних закладів, які надають характеристики на дітей, або нотаріально засвідченої розписки від матері дітей. У цій розписці мати повинна вказати, що вона систематично отримує кошти від батька дітей і не має до нього претензій. Таке підтвердження може бути критично важливим, адже воно демонструє, що батько продовжує виконувати свої обов’язки навіть після розлучення.

Адвокат також додав, що окремим питанням є ситуація з аліментами. Якщо є рішення суду про стягнення аліментів з батька, йому потрібно буде взяти у виконавця відомості про відсутність заборгованості по аліментах. Це дозволить уникнути додаткових проблем і підтвердити, що батько не має боргів перед дітьми.

Важливо розуміти, що всі ці вимоги спрямовані на забезпечення прав та інтересів дітей. Держава прагне гарантувати, що діти отримують необхідну фінансову підтримку від обох батьків, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі. У разі розлучення, батько, який хоче зберегти право на відстрочку від військової служби, має докласти зусиль для підтвердження своєї відповідальності за утримання дітей.

Таким чином, для збереження права на відстрочку від військової служби після розлучення необхідно мати докази утримання дітей та відсутності заборгованості по аліментах.

Ольга Степанова

Recent Posts

Срібне весілля: Вікторія та Девід Бекхеми відзначають річницю одруження (фото)

50-річна британська співачка та дизайнерка Вікторія Бекхем та 49-річний футболіст Девід Бекхем відзначають 25-ту річницю…

14 хв. ago

Мобілізація вчителів в Україні: хто має право на відстрочку та які потрібні документи

Згідно з новим законом про мобілізацію, який набув чинності 18 червня, деякі категорії вчителів мають право…

16 хв. ago

Україну накриє спека до +41°: синоптики назвали небезпечні дати

Наступного тижня Україну накриє спека. Синоптики обіцяють до +41.  Про це пише метеоресурс Tropical Tidbits. Пік температури очікується 8,…

19 хв. ago

РФ продовжує отримувати надприбутки від нафти: чому не працюють санкції

Дохід РФ від продажу нафти і нафтопродуктів у червні зріс майже на 50% у порівнянні…

21 хв. ago

Бутусов: Шмигаль має відзвітувати про причини провалів з захистом енергетичної інфраструктури

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль повинен прозвітувати перед Ставкою Верховного Головнокомандувача про ситуацію довкола третього рівня…

22 хв. ago

Нардеп розповів про великий міністропад в уряді: кого збираються звільнити

Народний депутат Ярослав Железняк заявив, що за два тижні планується повне перезавантаження уряду, разом зі…

24 хв. ago