Чоловіки з 16 липня отримуватимуть повістки поштою, – роз’яснення від Міноборони

Уряд вніс зміни до відправлення повісток поштою. З 16 липня, після закінчення 60-денного строку, передбаченого законом для уточнення військово-облікових даних, повістки будуть надсилати поштою. У Міноборони повідомили, що чоловікам потрібно буде підписатися під отриманням листа або відмовитися від нього.

Речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін зазначив, що повістка вважається врученою, якщо чоловік особисто під нею підписався:

“Поштою рекомендованим листом дійсно будуть надсилатися повістки після 16 липня. Надходить рекомендований лист, людина під підпис отримує або відмовляється, або вона повертається і в такий спосіб вважається, що вона була доправлена… Якщо людини не було фізично на місці і повертається, то тоді запускається механізм адміністративного правопорушення”.

Як відомо, закон про посилення мобілізації набув чинності в Україні 18 травня. Військовозобов’язані чоловіки 18-60 років мають ще два тижні на оновлення своїх даних у ТЦК, ЦНАП або через мобільний додаток “Резерв+”.

Чи будуть електронні повістки

У Міноборони неодноразово повідомляли про цифровізацію мобілізаційного процесу. Його намагаються максимально спростити. Проте наразі про запровадження електронних повісток не йдеться.

Народний депутат, член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський нагадав, що його колеги кілька місяців дискутували над усіма системними питаннями. І одним з них було надсилання повісток через електронні засоби комунікації. Комітет відхилив таку пропозицію.

“Було ухвалено процесуальне рішення, що на даний момент це є передчасним, тобто це питання на даний момент взагалі не стоїть… На даний момент електронних повісток бути не може”, – вказав нардеп.

Наголошено, що для запровадження електронних повісток потрібно змінити багато законодавчих актів, а таких планів наразі немає.

Ольга Степанова

Recent Posts

Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: у владі кажуть – це реально

Проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає замороження соціальних стандартів через обмежені ресурси. Зокрема, підвищення…

9 хв. ago

Захід перейшов до потужного тиску на Зеленського з метою припинення війни – El Pais

Союзники України розпочинають новий етап тиску на Київ, щоб домовитися про закінчення війни. Про це…

16 хв. ago

“Це найкращий доказ”: кумедне відео зі сніговою людиною стало вірусним у соцмережах

Вірусна поява в лісах Оклахоми міфічної істоти Бігфута, схожої на снігову людину, викликала бурю емоцій в…

22 хв. ago

В Україну прийшов потужний циклон із півдня: прогноз погоди на 6 жовтня

У неділю, 6 жовтня, в Україні буде хмарно. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Синоптики прогнозують, що дощів в Україні…

27 хв. ago

В Україні офіційно схвалено бронювання за гроші: скільки будуть брати

В Україні планують запровадити систему економічного бронювання, яка надасть окремим категоріям працівників можливість отримати відстрочку…

32 хв. ago

Черги на водійські права: чому українцям доводиться чекати місяцями на іспит

У сервісних центрах МВС спостерігається дефіцит екзаменаторів та нестача талонів на практичний іспит. Про це повідомив начальник…

42 хв. ago