Чоловіки з 16 липня отримуватимуть повістки поштою, – роз’яснення від Міноборони

Уряд вніс зміни до відправлення повісток поштою. З 16 липня, після закінчення 60-денного строку, передбаченого законом для уточнення військово-облікових даних, повістки будуть надсилати поштою. У Міноборони повідомили, що чоловікам потрібно буде підписатися під отриманням листа або відмовитися від нього.

Речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін зазначив, що повістка вважається врученою, якщо чоловік особисто під нею підписався:

“Поштою рекомендованим листом дійсно будуть надсилатися повістки після 16 липня. Надходить рекомендований лист, людина під підпис отримує або відмовляється, або вона повертається і в такий спосіб вважається, що вона була доправлена… Якщо людини не було фізично на місці і повертається, то тоді запускається механізм адміністративного правопорушення”.

Як відомо, закон про посилення мобілізації набув чинності в Україні 18 травня. Військовозобов’язані чоловіки 18-60 років мають ще два тижні на оновлення своїх даних у ТЦК, ЦНАП або через мобільний додаток “Резерв+”.

Чи будуть електронні повістки

У Міноборони неодноразово повідомляли про цифровізацію мобілізаційного процесу. Його намагаються максимально спростити. Проте наразі про запровадження електронних повісток не йдеться.

Народний депутат, член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський нагадав, що його колеги кілька місяців дискутували над усіма системними питаннями. І одним з них було надсилання повісток через електронні засоби комунікації. Комітет відхилив таку пропозицію.

“Було ухвалено процесуальне рішення, що на даний момент це є передчасним, тобто це питання на даний момент взагалі не стоїть… На даний момент електронних повісток бути не може”, – вказав нардеп.

Наголошено, що для запровадження електронних повісток потрібно змінити багато законодавчих актів, а таких планів наразі немає.

Ольга Степанова

Recent Posts

НБУ запровадить обмеження на перекази з картки на картку: подробиці

Національний банк України планує запровадити обмеження для переведення з картки на картку. Наразі проводяться обговорення цього питання…

3 хв. ago

Хвора на рак Кейт Міддлтон може порушити королівську традицію: випливли нові подробиці

У березні 2024 року Кейт Міддлтон записала відеозвернення до британців та світової громадськості, в якому…

5 хв. ago

Хезболла вдарила 200 ракетами та безпілотниками по базах Ізраїлю, – Bloomberg

Ліванське угруповання "Хезболла", що має підтримку Ірану, заявило про завдання масових ракетних ударів та ударів безпілотниками по північних…

21 хв. ago

Прогноз магнітних бур на 4-6 липня: якою буде сонячна активність

«Главком» підготував для вас прогноз магнітних бур на наступні три дні, що базується на даних, які надає Центр прогнозування…

24 хв. ago

Оболонь відчуває резиновий сморід: у Києві на Подолі горить великий склад

У Києві на Рибальському острові в четвер, 4 червня, почалася сильна пожежа. Горіла двоповерхова будівля складу по…

24 хв. ago

Закриття ФОПів в Україні зросло на 54%: дослідження

В Україні зафіксоване стрімке скорочення кількості фізичних осіб підприємців та продовжується тенденція скорочення кількості зареєстрованих…

32 хв. ago