В Україні катастрофічно зросла прірва між багатими та малозабезпеченими

Із початком повномасштабної війни в Україні прірва між багатими і бідними стала ще ширшою. В той час, як “вершки суспільства” не знають, як іще розважитись, значна частина українців не знає, як вижити на свої скупі доходи.

На які суми сьогодні доводиться виживати багатьом українським родинам, і куди подівся середній клас, розповів економіст Андрій Новак.

За словами Новака, в Україні майже не залишилося середнього класу. Він і раніше був нечисленним, а з початком повномасштабного вторгнення майже вичерпався. Багато українців середнього достатку виїхали за кордон. Причому немало з них уже відкрили власний бізнес у Європі, або знайшли там собі роботу.

“Відсоток бідних став, безумовно, більшим через те, що в нас велика кількість зовнішніх переселенців, біженців. Це ті, кого можна було відносити до середнього класу, які виїхали за кордон, жили там, знайшли роботу і залишилися. Зараз в Україні залишилися найбідніші”, — вважає економіст.

Отже в Україні переважно залишилися тільки багаті і бідні. Багаті – через те, що в них тут бізнес, престижна робота і високий дохід, якого вони більше ніде не матимуть. А бідні – тому, що в них немає грошей або немає можливостей змінити місце проживання.

Багато українців виживають на мінімалку

Крім того, багато хто боїться втратити свою роботу. Попри те, що зараз ситуація на ринку праці повністю складається на користь шукачів роботи, а не роботодавців, усе ж люди, які не мають високої кваліфікації,  не так затребувані, як професіонали.

Через це чимало  українців задовольняються низькокваліфікованою працею, яка відповідно й оплачується за найнижчими розцінками. Так, багатьом нашим співвітчизникам доводиться виживати на мінімалку.  

“На сьогодні у нас є поняття мінімальна зарплата. І мінімальну зарплату  8 000 грн дійсно багато працівників отримують і живуть. Це досить масове явище, особливо у провінції. Коли людина живе в приватному будинку і має невеликий город, сад, то харчування дуже часто забезпечують своїми продуктами на власних ділянках”, — зауважив Андрій Новак.

Втім, немало отримувачів низької зарплати не мають і таких умов. Тобто у них немає власного будинку і городу.  

Крім того, експерт не згадує про пенсіонерів. Для більшості з них пенсія у розмірі 8000 гривень була би манною небесною. Водночас багато хто з них мусить виживати на пенсію у три тисячі. Причому за ці гроші треба сплатити частину комуналки, хоч якось вдягатись, лікуватись і, звісно, харчуватись.

Ольга Степанова

Recent Posts

Майже 2 млн доларів за відрізаний палець: BMW виплатить велику компенсацію своєму клієнту

Компанія BMW виплатить велику компенсацію одному зі своїх клієнтів. Через проблему з дверима власник кросовера X5…

26 хв. ago

У Міносвіти ухвалили остаточне рішення щодо початку навчального року у серпні

В Міносвіти визначилися з початком наступного навчального року у школах України. Була думка, що його…

32 хв. ago

Вода подорожчає на 255 відсотків: влада приголомшила українців новими тарифами

Особливо критична ситуація у невеликих містах, де собівартість води вища через меншу кількість споживачів. У…

36 хв. ago

Прогноз синоптиків на 9 липня. Надзвичайна спека очікується повсюди

У вівторок, 9 липня, в Україні буде невелика хмарність. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Синоптики прогнозують, що спека в…

46 хв. ago

Росія витратила мільйони на ракетну атаку по Україні: скільки саме, підрахував Forbes

Росія витратила на масовану атаку по Україні 8 липня від $200 млн до $250 млн. Водночас вартість збитих…

49 хв. ago

Перестав старіти: 35-річного чоловіка часто приймають за 15-річного школяра (фото)

35-річний Брендон Майлз Мей з Детройта (штат Мічиган, США) має такий молодий вигляд, що незнайомці часто…

1 годину ago