Українців хочуть змусити виплачувати борги за померлих родичів: у Раді зареєстрували законопроєкт

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонуює заборонити спадкоємцям відмовлятися від спадщини, якщо у померлого залишилися борги. Законопроєкт передбачає, що спадкоємець зможе вступити у спадок тільки після погашення боргів спадкодавця, але в межах вартості успадкованого майна. Таким чином, спадкоємці нестимуть відповідальність за борги померлих родичів, навіть якщо не мали до них жодного стосунку.

Про це йдеться в законопроєкті №11220. Ініціатором внесення законопроєкту став член депутатської групи “Відновлення України” Олександр Лукашев.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що бувають випадки, коли майно, отримане спадкоємцем у спадок, обтяжене певними борговими зобов’язаннями. У такому разі, статтею 1282 Цивільного кодексу України передбачається зобов’язання для спадкоємця задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, отриманого у спадщину.

Автори документа пояснюють, що незважаючи на законне право спадкоємців відмовитися від спадщини, дехто зловживає ним, відмовляючись від майна, щоб уберегти його від стягнення за борги спадкодавця. Такі дії завдають шкоди кредиторам, які не можуть отримати належні їм кошти. Тому пропонується законодавчо обмежити можливість відмови від спадщини в разі наявності боргів.

“Ухвалення законопроєкту забезпечить дотримання принципів доброчесності та сумлінності в цивільних правовідносинах, та виконання боргових зобов’язань перед кредитором спадкоємцем у межах вартості майна, отриманого у спадщину”, – зазначають автори.

Боргові зобов’язання у спадок

Законодавство України передбачає, що після смерті людини її спадкоємці ділять не лише майно, а й борги померлого. Сюди входять борги по кредитах, аліментах, компослугах, за рішенням суду тощо. Обов’язок погасити борг лягає на спадкоємця тільки в межах спадкового майна, яке він отримує. Згідно чинного законодавства України вимоги кредиторів не можуть перевищувати вартість прийнятого за спадщиною майна та погашаються лише у межах вартості даного майна.

Прийнявши спадок та боргові зобов’язання, спадкоємець повинен виплачувати борг і відсотки по ньому, якщо мова йде про банківський кредит. Причому платити доведеться не з дня прийняття спадщини, а з дня його відкриття, тобто з дня смерті спадкодавця. За невиконання даних зобов’язань з спадкоємця можуть бути стягнуті відсотки, що підлягають сплаті.

Нагадаємо, що в Україні 30 січня 2024 року набрали чинності зміни до закону щодо отримання спадщини. Вони вдосконалюють порядок відкриття й оформлення. Також зʼявився захист прав спадкоємців під час дії воєнного стану.

Ольга Степанова

Recent Posts

ДБР перевірить дії Содоля під час командування обороною Харківського напрямку

Слідчі перевірять дії генерал-лейтенанта Юрія Содоля під час його командування обороною Харківського напрямку. Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням…

4 хв. ago

Кому з українців не потрібно оновлювати дані до 16 липня

Чинний законопроєкт про мобілізацію №10449 був підписаний президентом України Володимиром Зеленським та вступив у дію…

11 хв. ago

“Самі тупенькі”: зірка “Жіночого кварталу” нарвалась на хейт через жарти про дітей

Відома комедійна акторка Лєра Мандзюк, двічі переможниця телешоу "Розсміши коміка" та учасниця "Жіночого кварталу", нещодавно…

21 хв. ago

Поліція підозрює жінок: у смерті зірки серіалу Друзі допитують колишню дружину Чарлі Шина

Правоохоронці заявили, що у зв'язку із загибеллю Меттью Перрі звинувачення мають бути пред'явлені кільком людям. Актор…

24 хв. ago

“Ідеально світу не існує”: У Зеленського виправдали силову мобілізацію ТЦК

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк торкнувся актуальної теми, а саме мобілізації в Україні та принципів роботи…

27 хв. ago

Гігантська воронка поглинула частину футбольного поля, на якому часто грають діти

Гігантська вирва поглинула частину футбольного поля і великий освітлювальний стовп у громадському парку Гордона Ф.…

55 хв. ago