Простим людям по 4000 грн, а обраним по 100 тисяч: як ПФУ нараховує пенсії та чому такий перекіс

Пенсійну систему в Україні влаштовано так, що більшість осіб пенсійного віку мають обмеження щодо виплат, а з 10,5 млн українських пенсіонерів 5,35 млн громадян отримують лише близько 4 тисяч грн на місяць. Проте зовсім інакше розраховуються пенсійні виплати для колишніх служителів Феміди, пише телеграм-канал OBOZ.UA.

На жаль, звичайні українські пенсіонери незалежно від сфери зайнятості під час отримання трудового стажу мають обмеження щодо пенсійних виплат – це не більше ніж 10 прожиткових мінімумів, тобто не більше ніж 23 610 грн. Виняток становлять колишні судді, пенсійні виплати яких перебувають на рівні понад 100 тисяч грн., а іноді навіть понад 200 тисяч грн. на місяць.

Причина таких відмінностей у формулах розрахунку пенсій для різних категорій громадян. Згідно з чинним законодавством мінімальна пенсійна виплата для колишніх суддів становить 50% від їхньої зарплати, а за наявності понад 20 років стажу ця виплата зростає за кожний наступний рік роботи на 2%. Водночас існує обмеження щодо максимальної виплати суддям на пенсії – це 90% зарплати судді, але для цього потрібно працювати на цій посаді 40 років.

У ПФУ розрахунок пенсії для звичайних українців відбувається шляхом множення середньої заробітної плати за три роки на стаж у роках, а також на 1% та співвідношення одержуваної на момент виходу на пенсію зарплати до середньої.

Таким чином, навіть якщо звичайні громадяни мали б зарплату на рівні 106,3 тисяч грн. та стаж у 31 рік, то все одно згідно з системою нарахування пенсій їх виплати становили б не більше 23 610 грн.

У ПФУ пояснюють, що колишні представники Феміди не одержують пенсії, а щомісячні нарахування для них після відправлення у відставку називаються “довічною виплатою”. Витрати ПФУ на колишніх суддів в Україні становлять лише 375,7 млн. грн., а виплати фонду для решти українських пенсіонерів – понад 56,6 млрд. грн.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не наші методи: нардеп “Слуги народу” вважає, що гроші добровольцям ЗСУ не потрібні

Народний депутат Ігор Кривошеєв називає виплати військовим "неправильною мотивацією". Народний депутат від "Слуги народу" Ігор Кривошеєв вважає,…

2 хв. ago

Через густий туман у Києві трапилось багато серйозних ДТП: подробиці та фото, відео

У суботу, 5 жовтня, Київ опинився в умовах густого туману, що спричинило значне ускладнення ситуації…

16 хв. ago

Окупанти будуть атакувати Запоріжжя: у ЗСУ спрогнозували, кили буде гаряче

Ситуація на Запорізькому напрямку неспокійна. Окупанти можуть активізувати штурми вже найближчими днями. Але прямо зараз активність росіян…

35 хв. ago

Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: у владі кажуть – це реально

Проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає замороження соціальних стандартів через обмежені ресурси. Зокрема, підвищення…

48 хв. ago

Захід перейшов до потужного тиску на Зеленського з метою припинення війни – El Pais

Союзники України розпочинають новий етап тиску на Київ, щоб домовитися про закінчення війни. Про це…

55 хв. ago

“Це найкращий доказ”: кумедне відео зі сніговою людиною стало вірусним у соцмережах

Вірусна поява в лісах Оклахоми міфічної істоти Бігфута, схожої на снігову людину, викликала бурю емоцій в…

1 годину ago