Простим людям по 4000 грн, а обраним по 100 тисяч: як ПФУ нараховує пенсії та чому такий перекіс

Пенсійну систему в Україні влаштовано так, що більшість осіб пенсійного віку мають обмеження щодо виплат, а з 10,5 млн українських пенсіонерів 5,35 млн громадян отримують лише близько 4 тисяч грн на місяць. Проте зовсім інакше розраховуються пенсійні виплати для колишніх служителів Феміди, пише телеграм-канал OBOZ.UA.

На жаль, звичайні українські пенсіонери незалежно від сфери зайнятості під час отримання трудового стажу мають обмеження щодо пенсійних виплат – це не більше ніж 10 прожиткових мінімумів, тобто не більше ніж 23 610 грн. Виняток становлять колишні судді, пенсійні виплати яких перебувають на рівні понад 100 тисяч грн., а іноді навіть понад 200 тисяч грн. на місяць.

Причина таких відмінностей у формулах розрахунку пенсій для різних категорій громадян. Згідно з чинним законодавством мінімальна пенсійна виплата для колишніх суддів становить 50% від їхньої зарплати, а за наявності понад 20 років стажу ця виплата зростає за кожний наступний рік роботи на 2%. Водночас існує обмеження щодо максимальної виплати суддям на пенсії – це 90% зарплати судді, але для цього потрібно працювати на цій посаді 40 років.

У ПФУ розрахунок пенсії для звичайних українців відбувається шляхом множення середньої заробітної плати за три роки на стаж у роках, а також на 1% та співвідношення одержуваної на момент виходу на пенсію зарплати до середньої.

Таким чином, навіть якщо звичайні громадяни мали б зарплату на рівні 106,3 тисяч грн. та стаж у 31 рік, то все одно згідно з системою нарахування пенсій їх виплати становили б не більше 23 610 грн.

У ПФУ пояснюють, що колишні представники Феміди не одержують пенсії, а щомісячні нарахування для них після відправлення у відставку називаються “довічною виплатою”. Витрати ПФУ на колишніх суддів в Україні становлять лише 375,7 млн. грн., а виплати фонду для решти українських пенсіонерів – понад 56,6 млрд. грн.

Ольга Степанова

Recent Posts

Іран, очікуючи на відповідь від Ізраїлю, відвів свої нафтотанкери

Іранські нафтоплави вийшли в міжнародні води через можливий удар Ізраїля по найбільшому нафтовому терміналу Ірану. Влада…

6 хв. ago

На Заході та в Україні ухвалили рішення про переговори з РФ: ЗМІ дізналися деталі

Офіційні особи на Заході та в Україні дійшли згоди щодо рішення, що основою для переговорів…

9 хв. ago

Варто звернутися до лікаря: вчені назвали ще одну причину поганого сну

Лікар-натуропат, докторка Беккі, нещодавно поділилася своїми спостереженнями в соціальних мережах, припустивши, що низький рівень кортизолу…

27 хв. ago

Не свистів у хаті: чоловік чиновниці на ліжку з доларами став героєм нової порції мемів

Вже другий день не зупиняються меми та жарти з приводу того, що у керівниці Хмельницького…

49 хв. ago

Мобілізація здивує цієї осені-зими: скільки українців планують призвати до кінця року

Згідно зі звітом The Times, Україна планує мобілізувати додатково 200 тисяч осіб до кінця року. Однак перспективи…

54 хв. ago

З’явилися кадри звільнення газовидобувних веж біля Зміїного (відео)

Унікальна операція Сил оборони, як зазначають у Держприкордонслужбі, дає можливість українським захисникам контролювати значну частину…

1 годину ago