Ніхто не сховається від ТЦК: у Раді розповіли, що чекати від нового закону про мобілізацію

Ніхто з чоловіків у віці від 18 до 60 років не зможе уникнути обов’язкового включення до військового реєстру ТЦК. Це не має на увазі автоматичний призов усіх до армії, але означає, що всі чоловіки будуть включені до списку призовників. Такі зміни будуть внесені в оновлений закон про мобілізацію. Про це “24 каналу” розповів народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

За його словами, новий закон зобов’язуватиме заносити до військового реєстру всіх повнолітніх чоловіків віком до 60 років, незалежно від їхньої професії чи соціального статусу.

Веніславський зазначив, що це торкнеться навіть тих категорій, які раніше не зараховували до військового реєстру, включно з працівниками сектору безпеки та оборони, поліцейськими, рятувальниками та засудженими.

“Тепер усі будуть на військовому обліку. І будуть, відповідно, або мати право на відстрочку від призову, або на бронювання. Це концептуальна річ для того, щоб ми розуміли, на кого держава може розраховувати в умовах такої повномасштабної війни”, — розповів парламентарій.

Крім того, пропонований законопроєкт запобігатиме нелегальним спробам перетину кордону, включно з випадками, коли це супроводжується особами, які супроводжують інвалідів. Закон також обмежить список державних службовців, які можуть претендувати на відтермінування, і перегляне умови відтермінування від призову для громадян з офіцерським званням, які раптово вирішать продовжити освіту.

Парламентарії також відхилили ідею фінансової гарантії служби збройних сил як несумісну з суспільними інтересами.

Боротьба зі зловживанням відстрочками

Веніславський наголосив, що новий законопроєкт націлений на запобігання можливим зловживанням під час мобілізації, які ґрунтуються на певних правових підставах для звільнення від військової служби. Наприклад, на одну недієздатну особу або особу, яка потребує стороннього догляду, оформлялося кілька осіб, які нібито доглядали за нею.

Для прикладу, особа з інвалідністю може виїжджати за межі України разом із супровідником, що є ще однією лазівкою для тих, хто прагне зловживати своїм статусом, щоб законно покинути країну.

Те саме стосується й освіти. Наприклад, деякі випускники військових навчальних закладів з офіцерським званням могли продовжити навчання, здобуваючи другу або третю вищу освіту, щоб уникнути мобілізації в разі воєнного стану, хоча держава вже витратила кошти на їхню підготовку.

“Ці всі можливості для зловживань, для відходу від мобілізації намагаємося припинити”, — зазначив Веніславський.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

45 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

47 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

48 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

59 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago