“Ніхто не хоче помирати”: Опитування показало, як українці ставляться до ухилянтів

Деякі українці зізналися, що відчувають сором за співвітчизників, які під час повномасштабної війни ховаються від мобілізації. Водночас дехто вважає, що ухилянтів можна зрозуміти, адже “ніхто не хоче помирати”.

Про це свідчатьдані опитування, проведеного Інститутом соціальної та політичної психології НАПН спільно з Асоціацією політичних психологів України 1-15 березня 2024 року. Їх представили на пресконференції в агентстві “Інтерфакс-Україна”.

Соціологи зазначили, що суспільне ставлення до мобілізації нині вкрай суперечливе. З одного боку, більше ніж половина респондентів (53,9%) згодні з твердженням “тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти — ніхто не хоче помирати”. Не згодні з цим лише 17,2%, і ще близько 29% не мають чіткої відповіді. Найбільшу лояльність у цьому питанні готові проявити жителі південних областей, серед яких понад 70% вважають, що охочих ухилитися від мобілізації можна зрозуміти.

Водночас фахівці зафіксували, що близько 43% респондентів “відчувають сором за чоловіків, які ховаються від мобілізації”. Серед жителів південних регіонів таких майже 50%.

“Суперечливе ставлення до мобілізації, що може проявлятися й на рівні суспільної свідомості, й у свідомості окремих громадян, є вагомим викликом для воєнно-політичного керівництва держави та потребуватиме застосування психологічно обґрунтованих заходів для ефективного забезпечення мобілізації”, — дійшли висновку експерти.

Опитування проводилося методом очних (face-to-face) інтерв’ю та охопило 2000 респондентів віком від 18 років і старше, які проживають на підконтрольній Україні території. Вибірка репрезентує доросле населення України, похибка становить 3,2%.

Ольга Степанова

Recent Posts

Зірці легендарного мему в мережі вже 32 роки: який вигляд має дівчина зараз (фото)

Зірці відомого мему, який отримав назву "Дівчинка-катастрофа", Зої Рот вже 32 роки.  Цікаво, що це фото з…

5 хв. ago

Одеська чиновниця облаяла та побила водія маршрутки. Відео

В Одесі чиновниця ОВА влаштувала скандал із водієм маршрутки. Місцеві паблики показали відео конфлікту жінки…

11 хв. ago

Російський журналіст Познер потрапив у «список Путіна»: що це означає

4 жовтня 90-річного журналіста та телеведучого Володимира Познера внесли до «списку Путіна». Це сталося на…

16 хв. ago

Синоптики обіцяють аномально теплу зиму: сніг і морози будуть нетривалими

В Україні зима цього року обіцяє бути загалом теплою, хоча не виключені короткочасні періоди арктичного…

39 хв. ago

Пакуйте рюкзаки: Міноборони загребе ще 70 тис. чоловіків – повістки вже “полетіли”

Міністерство оборони України вже надіслало 70 тисяч повісток чоловікам. Про це повідомляє Ukrainian Military Pages, посилаючись на свої джерела…

44 хв. ago

Тепер біда не лише від «Шахедів»: у ЗСУ розповіли, чим росіяни дедалі частіше атакують Україну

Російські загарбницькі війська дедалі частіше, крім "Шахедів", використовують дрони невстановленого типу. Але вони часто потрапляють…

58 хв. ago