Мобілізація 2.0: чоловікам доведеться отримувати дозвіл ТЦК, щоб отримати зарплату

З огляду на наростаючу загальну мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку можна буде працювати або навчатися лише при наявності необхідних документів від територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). Для отримання ряду послуг також буде потрібна відповідна довідка, яку можна отримати після попереднього візиту та узгодження із ТЦК.

Юрист компанії “Приходько та партнери” Іван Колганов розкрив, які саме державні послуги зараз недоступні без попереднього звернення та узгодження з ТЦК. Про це пишуть Економічні новини.

Які послуги недоступні без відвідування ТЦК

Юрист наголошує, що наразі особі без військово-облікового документа буде неможливо здійснити наступні дії: працевлаштуватися або вступити на навчання, а також виїхати за межі країни.

Таким чином, без відповідної довідки від ТЦК неможливо:

– Знайти роботу. Нині як державні, так і приватні установи та організації зобов’язані перевіряти всі документи про військовий облік при прийманні на роботу, і якщо вони відсутні, роботодавець не може прийняти працівника на роботу через можливий штраф.
– Вступити на навчання. При вступі до вищого чи професійно-технічного навчального закладу вступник повинен пред’явити військово-обліковий документ. Якщо документ відсутній, вступник не буде зарахований до навчального закладу.
– Перетнути державний кордон. Державна прикордонна служба вимагає наявність довідки про відстрочку від мобілізації, яка видана ТЦК.

При цьому важливо відзначити, що згідно з постановою Кабінету Міністрів від 30 грудня 2022 року №1487 “Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” різні установи, органи влади, підприємства та організації, а також навчальні та медичні заклади зобов’язані інформувати чоловіків призовного віку про процедури ведення військового обліку. Це повинно відбуватися з їхнім особистим підписом при прийманні на роботу або навчання.

Також слід відзначити, що чоловіки, які є військовозобов’язаними та змінили свої особисті дані через те, що вони влаштувалися на роботу, розпочали навчання або припинили попередню діяльність, повинні сповістити про це Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки протягом семи днів.
Також у центрі зайнятості обов’язково потрібно пред’явити військовий квиток, оскільки без нього особа, яка має військове зобов’язання, не зможе отримати статус безробітного.

Україна має різні види військово-облікових документів, які призначені для трьох основних категорій громадян:
– Призовники повинні мати посвідчення про приписку до призовної дільниці.

– Військовозобов’язані мають військовий квиток та тимчасове посвідчення.

– Резервісти користуються військовим квитком.

Чи буде надана медична допомога без документів військового обліку?

У випадку, коли пацієнт потребує планової медичної допомоги, що включає тривале лікування чи операції, може знадобитися військово-обліковий документ. У випадку відмови від пред’явлення цього документу, особу спочатку направлять до військкомату для уточнення її військового статусу.
Однак юрист зауважив, що чинне законодавство не передбачає жодних обмежень для надання медичної допомоги військовозобов’язаним у медичних установах. Якщо особі потрібна термінова допомога, вона повинна бути надана, незалежно від того, чи має вона військово-обліковий документ.
“При зверненні до медичного закладу чоловіки призовного віку повинні мати при собі документи, серед яких і військово-обліковий. Але це не означає, що коли людина потребує термінової допомоги, лікарі цікавитимуться, чи вона стоїть на обліку у військкоматі. Вони зобов’язані в першу чергу надати необхідну медичну допомогу”, – пояснив Іван Колганов.

Як отримати військово-обліковий документ?

Для отримання військово-облікового документа необхідно звернутися до Територіального Центру Комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) за місцем проживання або реєстрації. При поданні заяви на оформлення військового обліку, вам слід представити наступні документи:
1. Паспорт громадянина України.

2. Довідка про приписку до призовної ділянки для призовників.

3. Військовий квиток або тимчасове посвідчення для військовозобов’язаних.

4. Військовий квиток для резервістів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

7 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

12 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

12 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

12 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

2 дні ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

2 дні ago