У пенсіонерів списуватимуть гроші з карток: кого в Україні це може торкнутися

2025 року з банківських рахунків пенсіонерів-переселенців в Україні можуть вилучити невикористані кошти. Така пропозиція міститься у статті 41 проєкту державного бюджету на 2025 рік, яку Кабмін передав на розгляд до Верховної Ради.

В цьому випадку йдеться про рахунки пенсіонерів серед ВПО, відкритих в Ощадбанку, на яких протягом 12 місяців не було “руху” коштів. Тобто якщо пенсіонер не знімав готівку, не розраховувався карткою за покупки, не переказував кошти тощо. Про це пише видання “На пенсії”.

У проєкті пропонується вилучати кошти з рахунків внутрішньо переміщених пенсіонерів, які не пройшли фізичну ідентифікацію протягом шести місяців з моменту, коли така ідентифікація мала відбутися.

При цьому нововведення, якщо ВР затвердить держбюджет саме в такому варіанті, торкнуться не всіх пенсіонерів цієї категорії.

У Міністерстві соціальної політики пояснили, що стаття 41 стосується виключно ВПО, зареєстрованих на початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Таким переселенцям пенсійні рахунки відкривали лише в Ощадбанку, тож в інших банках коштів на рахунках немає.

Якщо вилучення коштів відбулося, то переселенець може звернутися до ПФ або Ощадбанку, і виплати можуть відновити. Однак порядок поновлення виплат має насамперед затвердити Кабінет Міністрів України.

За даними Міністерства фінансів, орієнтовно з рахунків пенсіонерів-переселенців може вилучити близько 11,3 млрд гривень.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

“Червоних ліній” більше немає: до чого призвела загибель лідера “Хезболли” Хасана Насралли

Загибель лідера "Хезболли" Хасана Насралли продемонструвала, що принципи старої системи безпеки не працюють, а "червоних…

3 хв. ago

Ще одна країна посилює вимоги до українців

Норвегія вирішила посилити свої правила щодо надання тимчасового захисту українським біженцям. Це стало наслідком зростаючої…

18 хв. ago

Від 5,6 до 9 грн за кВт/год: Нацкомісія затвердила нові тарифи на електрику

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), під час…

40 хв. ago

ТЦК – кінець: Кабмін дозволив військовим частинам самим призивати українців

Військові частини отримали право проводити мобілізацію резервістів і військовозобов'язаних, які добровільно бажають служити. Про це повідомили в…

44 хв. ago

У Греції загинули дві українські туристки: подробиці трагедії

На острові Корфу рятувальники виявили в морі тіла жінки та ее дочки, які, за попередніми даними, були…

49 хв. ago

Новий рекорд: скільки росіян хочуть закінчення війни з Україною

У РФ стрімко зростає кількість РФ, які хочуть завершення війни в Україні. Також збільшується кількість…

53 хв. ago