Штрафи від ТЦК стануть масовими: скільки чоловіків опиняться в зоні ризику

Адвокат Роман Симутін у своєму Telegram розповів, що прямо зараз штрафів не буде багато, але через пару місяців ситуація може кардинально змінитись.

Причина штрафів – це неуточнення призовниками своїх даних до 16 липня або неявка на порядку денному. Нагадаємо, навіть якщо повістку вручено не особисто – вона вважається доставленою, якщо відправлена ​​поштою або передана особисто на блокпостах.

Якщо прикинути за цифрами, то на одну область припадає 25-30 штрафів на день, а на блокпостах можуть роздати понад 100 повісток щодня. І хоч повістки лунають масово, штрафи виписують лише тим, хто не з’явився – таких небагато.

Черга в ТЦК, скріншот: YouTube

Що буде далі?

Ситуацію виправила постанова №807 від 9 липня 2024 року, яка визначила порядок розсилки: тепер повістки друкуватимуть централізовано та надсилатимуть через Укрпошту.

“Вже через 1-2 місяці всім, хто уточнив свої персональні дані через ЦНАП або додаток “Резерв+”, слід приготуватися до отримання повісток про виклик до ТЦК для проходження ВЛК. Тоді справді накладення штрафів стане масовим і може значно зрости”, – заявив адвокат.

Повістки “Укрпошти”, скріншот: YouTube

Чи можна оскаржити штрафи від ТЦК?

Адвокат Роман Симутін упевнений, що шанси є. За його словами, ТЦК не може заочно штрафувати призовників за неявку по повістці. За законом, справа про адміністративне правопорушення має розглядатися тільки в присутності людини, а заочно  лише якщо її заздалегідь повідомили про місце та час розгляду і вона не подала заяву про перенесення.

Перед тим, як накласти штраф, ТЦК зобов’язаний викликати громадянина у військкомат для розгляду справи  повістка має бути вручена особисто. Але часто люди дізнаються про штраф через додаток “Дія”, коли їм приходить ухвала про стягнення, хоча в ТЦК вони не отримували жодних викликів. Це є порушення закону.

Блокпост, скріншот: YouTube

Ще один момент: ТЦК має доступ до всіх держреєстрів, де зберігаються дані призовників. Тому якщо людина не уточнила свої дані, ТЦК у суді має довести, що отримати їх із реєстрів було неможливо. Вже є прецеденти, коли штрафи за неуточнені дані скасовували, бо ТЦК мав сам отримати цю інформацію з баз даних.

Чи обмежать право на водіння?

Що стосується права керування автомобілем, Сімутін вважає, що цього чекати не варто  процес надто складний та довгий. Потрібно спочатку відправити вимогу, потім звернутися до поліції, потім до суду, і результату не гарантовано. Це затратно і займає багато часу, чого не скажеш про штрафи  їх накладають набагато швидше та простіше, а оскаржити можна лише через суд.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Південна Корея погрожує знищити режим Кім Чен Ина: озвучена важлива умова для КНДР

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль заявив, що режим північнокорейського лідера Кім Чен Ина буде…

7 хв. ago

Атомні підводні човни США йдуть з Атлантики, Британія має втрутитись, – військовий експерт

Атомні підводні човни США зникають з Атлантичного океану. У ситуацію має втрутитись флот Великої Британії. Про це…

12 хв. ago

Умєров, спиш? Російські війська окупували Вугледар, — DeepState (фото)

В російських пабліках уже публікують фото та відео, де видно, як окупанти встановлюють російські прапори…

13 хв. ago

Атака Ірану на Ізраїль: наказ запустити ракети віддав особисто аятола Алі Хаменеї

За словами журналістів, багато з іранських ракет було перехоплено в повітряному просторі сусідньої з Ізраїлем…

16 хв. ago

Елітна нерухомість та дороге авто: як суддя з Київського апеляційного суду приховує своє розкішне життя

Іван Рибак - суддя Київського апеляційного суду. Він має солідний послужний список. Схоже, крім туризму та…

24 хв. ago

“Ідіотські ліміти”: військові РФ почали скаржитися на “снарядний голод”

Військовим ЗС РФ не вистачає снарядів, тому доводиться економити боєприпаси. Про це розповів російський військовий Єгор Гузенко,…

33 хв. ago