Мобілізація в Україні: коли візиту до ТЦК не уникнути

В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Річ у тому, що Володимир Романчук, юрист та молодший лейтенант запасу спростував заяву представника Полтавського ТЦК та СП Романа Істоміна про необхідність особистої присутності для оформлення відстрочки від мобілізації.

Про це Романчук розповів журналістам одного із українських телеканалів.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

За словами Романчука, постанова №560, на яку посилався Істомін, не потребує обов’язкової особистої присутності у військкоматі.

“Норма передбачає подання заяви, без будь-яких вимог про подання через прибуття до ТЦК та СП”, – пояснив юрист.

Він зазначив, що згідно з пунктами 58-60 постанови військовозобов’язані можуть подати заяву на відстрочку, додавши підтверджуючі документи. Більше того, оформлення відстрочки може проводитись за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних інших державних реєстрів.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Романчук наголосив, що комісія має право вимагати додаткову інформацію в органів державної влади, і цей процес не потребує особистої присутності заявника у ТЦК.

“Норми постанови №560 жодним чином не зобов’язують до особистого прибуття до приміщення ТЦК та СП і не забороняють надсилання відповідних заяв поштою”, – сказав юрист, додавши, що ця позиція неодноразово підтверджувалася українськими судами.

Романчук також зазначив, що студенти, аспіранти та докторанти, які перебувають за кордоном, можуть оновлювати дані через реєстр чи надсилати документи поштою без особистої присутності. Проте юрист попередив, що подання заяв через родичів, адвокатів або без особистого підпису заявника законом не передбачено, і такі звернення будуть відхилені.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Вчителів можуть не допустити до уроків: у школах з’являться нові правила

З початку жовтня 2024 року в Україні набувають чинності нові правила проведення обов'язкових профілактичних медичних…

2 хв. ago

“Червоних ліній” більше немає: до чого призвела загибель лідера “Хезболли” Хасана Насралли

Загибель лідера "Хезболли" Хасана Насралли продемонструвала, що принципи старої системи безпеки не працюють, а "червоних…

11 хв. ago

Ще одна країна посилює вимоги до українців

Норвегія вирішила посилити свої правила щодо надання тимчасового захисту українським біженцям. Це стало наслідком зростаючої…

26 хв. ago

Від 5,6 до 9 грн за кВт/год: Нацкомісія затвердила нові тарифи на електрику

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), під час…

48 хв. ago

ТЦК – кінець: Кабмін дозволив військовим частинам самим призивати українців

Військові частини отримали право проводити мобілізацію резервістів і військовозобов'язаних, які добровільно бажають служити. Про це повідомили в…

52 хв. ago

У Греції загинули дві українські туристки: подробиці трагедії

На острові Корфу рятувальники виявили в морі тіла жінки та ее дочки, які, за попередніми даними, були…

57 хв. ago