Українцям платитимуть нові пенсії: хто найбільше відчує наслідки пенсійної реформи

У 2025 році в Україні планують змінити систему розрахунку пенсійних виплат, яка почне діяти з 2026 року. Це нововведення має на меті спростити та зробити прозорішим процес обчислення пенсії для українців. Про це в інтерв’ю “Укрінформу” розповіла Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

На даний момент в Україні діють три види пенсійних систем: солідарна, обов’язкова та добровільна накопичувальна. Сучасна система пенсійних виплат зазнавала багато змін, що зробило процес обчислення пенсії складним і заплутаним. Люди часто змушені звертатися до фахівців, щоб правильно вирахувати свою пенсію. Жолнович наголосила, що майбутні зміни мають спростити цю систему.

Замість численних доплат та надбавок, нова система буде враховувати лише два ключові фактори: кількість відпрацьованих років та щомісячні внески. Ці внески будуть конвертуватись у бали, кожен з яких дорівнюватиме 30% від середньої заробітної плати за відповідний рік.

Простими словами, це означає, що особа, яка пропрацювала 35 років та отримувала середню зарплату протягом цього часу, може розраховувати на пенсію у розмірі 30% від своєї заробітної плати.

Для тих, хто має мінімум 15 років трудового стажу, гарантована пенсія становитиме 30% від мінімальної зарплати на поточний рік.

Жолнович зазначила, що після затвердження нової системи знадобиться час на створення та впровадження IT-рішень. Це має зробити процес обчислення автоматизованим та прозорим, без залучення ручної роботи. Планується, що система запрацює вже у 2026 році.

Ольга Степанова

Recent Posts

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

13 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

28 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

38 хв. ago

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

48 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

1 годину ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

1 годину ago