Свавіллю ТЦК кінець: новий законопроєкт вже у парламенті, що вигадали

Народний депутат Георгій Мазурашу зареєстрував у Верховній Раді законопроект, який покликаний вирішити проблему корупції при оформленні бронювання від мобілізації. Зміни до статті 25 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, передбачені законопроектом № 11453, мають на меті убезпечити громадян від незаконних вимагань та зловживань з боку працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, у судах вже трапляються справи проти ТЦК, де виявляється, що мобілізували заброньованих осіб. Також ми писали, що в судах розглядається низка кримінальних проваджень стосовно працівників ТЦК, які вносили фейкові дані до Реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» за певну «винагороду».

Як вказує автор, для єднання суспільства навколо оборони важливо усунути або звести до мінімуму корупційні ризики, зокрема, в частині мобілізаційної роботи.

Втім, за словами автора, громадян під час звернень до ТЦК за довідками, або з інших питань, що стосуються оформлення бронювання, направляють на військово-лікарську комісію і призивають, незважаючи на запущені механізми оформлення бронювання.

Тобто, доки відповідні організації займаються оформленням документів для бронювання працівників, цих працівників вже мобілізовують, не дочекавшись оформлення бронювання.

«Це проблема, з якою стикаються, зокрема, вимушені переселенці, які з різних причин не перебувають на військовому обліку за місцем теперішнього проживання (роботи). А коли вони йдуть в ТЦК ставати на облік, аби отримати відповідну довідку, необхідну для продовження процесу оформлення бронювання, їх з ходу відправляють на ВЛК, оформляють «придатність» і призивають на військову службу у той час, коли їм якраз оформляють бронь» – вказує Георгій Мазурашу.

Більше того, він зазначає, що «вже немало є сигналів про те, що за «паузу» на декілька днів, поки оформлять бронювання, окремі представники ТЦК та СП беруть «гонорар», частіше фігурує сума 5 тисяч «умовних одиниць».

«Йти на співпрацю з правоохоронними органами для того, щоби викривати цих хабарників, громадяни, які стикаються з такими проблемами, не хочуть з різних причин. Багато хто чує про приклади, коли на таку співпрацю з правоохоронцями йдуть, потім інформацію «дружньо зливають» тим, яких мали би ловити на хабарях, і в підсумку громадянин не лише не вирішує свою організаційну проблему, й набуває нових проблем» – пише народний депутат в пояснювальній записці.

Отже, законопроектом пропонується передбачити у законі про мобілізацію, що «якщо для оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації необхідна довідка або інші документи від територіального центру комплектування та соціальної підтримки, останній зобов’язаний за письмовим запитом невідкладно (не пізніше трьох робочих днів) видати відповідні документи (або відповідь про їх відсутність) громадянину, якому оформлюють бронювання, та/або організації, яка оформлює відстрочку працівнику.

Громадянин, який звертається до ТЦК за довідкою (іншими документами) або з приводу постановки на військовий облік у зв’язку з оформленням бронювання (за наявності письмового підтвердження від відповідної організації про початок оформлення відстрочки цьому працівнику), не підлягає направленню на військово-лікарську комісію та призову на військову службу під час мобілізації протягом десяти днів від дня звернення, або до прийняття рішення уповноваженим органом щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації для цього громадянина».

Нагадаємо, поліція Тернопільщини нещодавно викрила схему, за якою у ТЦК брали до 150 тисяч доларів США на місяць з військовозобов’язаних і мобілізовували тих, хто має право на відстрочку. За даними правоохоронців, працівники ТЦК створювали штучні перешкоди в отриманні документів для осіб, які мали законне право на відстрочку, а також мобілізовували їх з метою підняття показника ефективності роботи, надалі за гроші звільняли з військової служби.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

56 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

57 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

59 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago