Інвалідність не врятує від мобілізації: кого заберуть на війну незалежно від діагнозу

В Україні триває процес мобілізації, який охоплює різні категорії чоловіків, у тому числі й осіб з інвалідністю.

Відповідно до закону про мобілізацію від 18 травня, чоловіків з інвалідністю будь-якої групи не можуть призивати на військову службу. Проте, вони можуть добровільно вступити до армії. Для того, щоб отримати відстрочку від мобілізації, інвалідність повинна бути підтверджена висновком військово-лікарської комісії.

ВЛК, скріншот: YouTube

Чоловіки, яким було встановлено II або III групу інвалідності після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, зобов’язані пройти повторну перекомісію для підтвердження групи інвалідності. Якщо ВЛК не підтвердить інвалідність, такі особи можуть бути мобілізовані до війська.

Є певні випадки, коли чоловікам з інвалідністю не потрібно проходити повторну перекомісію, навіть якщо інвалідність була встановлена після 24 лютого 2022 року. Це можливо в таких випадках:

  • Підвищення або зменшення групи інвалідності – якщо група інвалідності була змінена в результаті переоцінки стану здоров’я.
  • Інвалідність внаслідок захворювань або поранень, отриманих на військовій службі – ці особи автоматично звільняються від повторної перекомісії.
  • Інвалідність через відсутність кінцівок, кистей, стоп або одного з парних органів – такі фізичні вади не потребують додаткового підтвердження.
  • Інвалідність, встановлена через онкологічні захворювання, інтелектуальні порушення, психічні розлади, церебральний параліч або інші паралітичні синдроми – ці стани також не вимагають проходження повторної перекомісії.
Ольга Степанова

Recent Posts

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

6 хв. ago

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

13 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

22 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

31 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

39 хв. ago

Належить не тому виду: у школі учневі дозволили “стати вовком” (фото)

Учневі школи в Шотландії дозволили ідентифікувати себе вовком, оскільки дитина страждає від "видової дисфорії", коли…

48 хв. ago