Інвалідність не врятує від мобілізації: кого заберуть на війну незалежно від діагнозу

В Україні триває процес мобілізації, який охоплює різні категорії чоловіків, у тому числі й осіб з інвалідністю.

Відповідно до закону про мобілізацію від 18 травня, чоловіків з інвалідністю будь-якої групи не можуть призивати на військову службу. Проте, вони можуть добровільно вступити до армії. Для того, щоб отримати відстрочку від мобілізації, інвалідність повинна бути підтверджена висновком військово-лікарської комісії.

ВЛК, скріншот: YouTube

Чоловіки, яким було встановлено II або III групу інвалідності після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, зобов’язані пройти повторну перекомісію для підтвердження групи інвалідності. Якщо ВЛК не підтвердить інвалідність, такі особи можуть бути мобілізовані до війська.

Є певні випадки, коли чоловікам з інвалідністю не потрібно проходити повторну перекомісію, навіть якщо інвалідність була встановлена після 24 лютого 2022 року. Це можливо в таких випадках:

  • Підвищення або зменшення групи інвалідності – якщо група інвалідності була змінена в результаті переоцінки стану здоров’я.
  • Інвалідність внаслідок захворювань або поранень, отриманих на військовій службі – ці особи автоматично звільняються від повторної перекомісії.
  • Інвалідність через відсутність кінцівок, кистей, стоп або одного з парних органів – такі фізичні вади не потребують додаткового підтвердження.
  • Інвалідність, встановлена через онкологічні захворювання, інтелектуальні порушення, психічні розлади, церебральний параліч або інші паралітичні синдроми – ці стани також не вимагають проходження повторної перекомісії.
Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

5 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

5 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

5 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago