В Україні будуть по-новому нараховувати соціальні виплати: що змінилося

В Україні планують впровадити нововведення, спрямовані на скорочення використання паперових документів та автоматизацію перегляду субсидій, що спростить процес отримання соціальної допомоги. Ці зміни зроблять систему соціального забезпечення більш ефективною та зручною для громадян, особливо в умовах воєнного часу. Про це йдеться в проєкті постанови Кабінету Міністрів України.

Головна мета проєкту полягає в тому, щоб заявники не потребували надання документів, які вже є в Єдиній інформаційній системі соціальної сфери (ЄІССС) або доступні через міжвідомчий інформаційний обмін.

Міністерство соціальної політики спростило процес отримання допомоги для громадян. Тепер заявникам не потрібно багаторазово подавати одні й ті самі документи. Це значно полегшило звернення до соціальних служб і скоротило бюрократичні перешкоди.

Крім того, у разі смерті члена сім’ї або домогосподарства більше не потрібно подавати окрему заяву на перегляд субсидії на житло. Уповноважені органи автоматично переглядають субсидію починаючи з наступного місяця після смерті.

Це значно полегшило процедури для родин, які переживають важку втрату і нездатні оперативно вирішувати формальності. Впровадження електронного обміну даними та автоматичного перегляду субсидій має кілька ключових переваг:

  • зменшення часу для опрацювання заявок: автоматизація процесів дасть змогу швидше розглядати заявки та надавати допомогу;
  • зменшення паперової роботи: менша кількість паперових документів знизить навантаження на працівників соціальних служб і підвищить ефективність їхньої роботи;
  • підвищення зручності заявників: люди зможуть отримувати необхідну допомогу без зайвих візитів до державних установ, що особливо важливо під час війни;
  • автоматичний перегляд субсидій: це значно полегшить життя сім’ям, які переживають втрату, дозволяючи їм зосередитися на важливих питаннях.

Нагадаємо, з початку 2024 року для суддів збільшили розмір пенсії на понад чотири тисячі гривень. У результаті в середньому їхні середні виплати становлять 103 874 гривні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Донька Ніколь Кідман та Тома Круза поділилася рідкісним фото

Прийомна донька Ніколь Кідман та Тома Круза Белла опублікувала рідкісне фото в соціальних мережах. 31-річна художниця…

11 хв. ago

Взимку частина українців може лишитися взагалі без опалення: експерт назвав причину

Українцям варто готуватися до важкої зими. Адже багатоповерхівки буде важко забезпечити опаленням. Без подачі тепла ризикують…

32 хв. ago

До аномальної спеки додалась магнітна буря: яка її сила та скільки триватиме

У середу та четвер, 3-4 липня, очікується магнітна буря класу G1-G2. Її спричинив викид корональної маси (СМЕ),…

44 хв. ago

Росіяни та білоруси потрапили у страшну ДТП у Туреччині: багато поранених (фото)

Автобус із російськими та білоруськими туристами потрапив у ДТП у турецькій провінції Анталія. Про це пише турецьке…

50 хв. ago

Життя після обвалу. Чому економіка України не зростає, як це відбувалося скрізь в роки війни

Економіст Олексій Кущ аналізує останній аналіз стану української економіки від МВФ. Виходить, що країна розвивається…

58 хв. ago

Європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу

Ще одна європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу. Українці втратили право на безплатний…

1 годину ago