ТЦК отримають доступ до банківських рахунків українців: роз’яснення юриста

Представники ТЦК отримають особисті дані військовозобов’язаних чоловіків – їх нададуть міграційна та податкова служби. Стало відомо про доступ й до банківських рахунків українців.

Новий закон про посилення мобілізації набув чинності 18 травня. У базу даних “Оберіг” дозволено передавати інформацію з різних реєстрів про чоловіків з 18 років.

Закон не деталізує типи даних та межі дозволу їх використання ТЦК. В їхньому розпорядженні можуть опинитися імена та прізвища, адреси, сімейний стан, податкові номери та інші відомості про потенційних захисників держави. В “Оберезі” також з’являться дані про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення мобілізаційного законодавства.

Реєстр створили для спрощення процесу мобілізації та зменшення корупційних ризиків при контакті з ТЦК. Електронний військовий облік дає змогу збирати відомості про військовозобов’язаних. Виникає питання, чи збережеться в країні поняття таємниці та права на захист персональних даних.

Експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун, вважає, що в України, де мільйони людей добровільно встановили мобільний додаток “Дія” та”Резерв+”, про такі категорії немає сенсу говорити. Він вважає, що такі дії означають автоматичну відмову людини від права на особисті дані – держава може що завгодно робити з наданими відомостями. Опір суспільства виявився низьким.

“Українцям все одно на свої персональні дані”, — зазначив аналітик.

За словами Корсуна, якщо дані про чоловіків потраплять до будь-якого реєстру без їхньої згоди, це можна розцінити як неповагу до їх захисту та порушення прав людини. Також є ризики зламу реєстру військовозобов’язаних, зокрема росіянами.

Банківської таємниці більше не буде?

Українські банки гарантують таємницю інформації про операції, що проводяться з банківським рахунком клієнтів. Дані про рух коштів, зміну платіжних карток або банківських рахунків надаються лише їм самим, їхнім представникам, або за рішенням суду.

Адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко вважає, що представникам ТЦК хочуть надати доступ секретного рівня. Немає ясності щодо механізму входу до “Оберегу”.

“Якщо це робити під електронним ключем, чи відображатиметься кількість спроб входу і яку інформацію запитували? Йдеться фактично про дозвіл копатися в гаманцях українців. Який стосунок наявність рахунку в банку має до призову до ЗСУ? Надання доступу до демографічного реєстру можна зрозуміти – дізнаються, де особа зареєстрована. Акти цивільного стану дадуть відомості про наявність дітей і дружини. Усе інше — під великим питанням”, – цитує правозахисницю “Фокус”.

Нагадаємо, що військовозобов’язані чоловіка 18-60 зобов’язані оновити дані до 16 липня. Якщо вимогу буде проігноровано, передбачені штрафи від 17 тис. грн.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як дізнатися чи оштрафував вас ТЦК: дані з відкритої системи Мін’юсту – інструкція

Якщо ТЦК наклав своєю постановою штраф на особу, що ухиляється від військового обліку, і ця особа не…

4 хв. ago

Командирам ЗСУ не вистачає мотивованих бійців: Сирський розповів про проблеми на фронті

Українські командири, які тримають лінію фронту на сході, намагаються наповнити підрозділи бійцями, які будуть дійсно корисними…

6 хв. ago

Перший демократ публічно закликав Байдена вийти з президентських перегонів

Депутат Палати представників від Демократичної партії Ллойд Доггетт став першим в партії, хто публічно закликав…

8 хв. ago

На саміті НАТО Україна отримає хороші новини щодо систем ППО, – Reuters

Україна отримає "хороші новини" у своєму прагненні отримати більше систем протиповітряної оборони на саміті НАТО, який відбудеться…

10 хв. ago

Зі світлом по 2-3 години на добу: експерт озвучив песимістичний сценарій на зиму

Взимку електроенергії не буде по 12 годин на добу, у кращому випадку. Однак цілком ймовірно, що…

34 хв. ago

Макрон Україні не допоможе: що буде у Франції після цьогорічних виборів

Катастрофічні для друга України Емманюеля Макрона підсумки виборів у Франції малюють не найприємніше найближче майбутнє…

38 хв. ago