До лікарів іти запізно: голова ВЛК розповів, як можна підготуватися до проходження комісії

Під час проходження ВЛК військовозобовʼязаним не влаштовують профілактичний огляд, враховуючи всі їхні скарги. Про це розповів голова ВЛК Деснянського діагностичного центру Євген Шевчук “Громадському“.

Людина дійсно має надати комісії всі необхідні меддокументи, оскільки ніхто не повірить на слово. Якщо військовозобовʼязаний поскаржиться на стан здоровʼя чи якісь захворювання, і є обʼєктивні ознаки, що це правда, його можуть направити на дообстеження.

При цьому наголошується, що для проходження ВЛК і підтвердження проблем зі здоровʼям підійдуть не лише оригінали медичних документів, а й їхні копії чи навіть фото в телефоні.

“На сьогодні нотаріально завіряти копії медичних висновків для ВЛК не потрібно. Тільки якщо військово-лікарська комісія проводиться у штатних ВЛК дистанційно. А так ми робимо з фото ксерокси та додаємо. Якщо медичні висновки, консультації та обстеження були, наприклад, пів року тому, можемо відправити людину на дообстеження, щоб перевірити її стан зараз”, – розповів Шевчук. 

Водночас зазначається, що іти до лікарів і проходити обстеження, щоб потім надати довідки ВЛК, вже запізно. Логіка фахівців комісії полягає в тому, що якщо є хвороба, її мали б лікувати. Якщо ж військовозобовʼязаний не лікувався, його нічого не турбувало. Отже, комісія звертає увагу не тільки на діагнози, а й на те, чи людина отримувала необхідне лікування та чи впливало – і як – на це захворювання на її організм.

“За моїми спостереженнями, підготовленими, з висновками лікарів, аналізами та історіями хвороб на ВЛК приходять тільки 20% людей. Це максимум”, – додав голова ВЛК. 

Мобілізація в Україні

Видання Die Welt пише, що Україні потрібно мобілізувати 50 тисяч осіб щокварталу і 200 тисяч осіб до кінця року, аби компенсувати втрати і створити нові бригади. Та протягом останніх місяців Україна значно відстає від цих показників. 

Раніше член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський заявив, що наразі в Україні не обговорюють зниження мобілізаційного віку до 21 року. Проте деяких осіб, яким менше 25 років, усе ж можуть мобілізувати. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

29 секунд ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

7 хв. ago

Нові правила грошових переказів: оштрафують за “три копійки”

Все більше громадян стикаються з ризиком блокування своїх банківських карток. Бухгалтер Ольга Кулик пояснює, що…

19 хв. ago

Валерій Залужний не підтримує мобілізацію молоді віком 18-25 років

Колишній головнокомандувач ЗСУ,а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний заявив, що мобілізація молоді 18-25…

39 хв. ago

Доведеться не жити, а виживати: Кабмін хоче “заморозити” пенсії українців

В Україні наступного року заплановано зниження витрат на соціальну сферу. Зокрема, вже відомо про заморожування мінімальної заробітної…

45 хв. ago

Столтенберг заявив, що в перші дні війни Зеленський ховався в бункері від “російських убивць”

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг згадав про те, як познайомився з президентом України Володимиром…

1 годину ago