Автомат та окопи замість лекцій та конспектів: кого зі студентів відправлять на військову підготовку

З 1 вересня 2025 року курс базової військової підготовки стане частиною освітнього процесу у всіх ЗВО України. Його запровадять замість термінової служби.

Цю норму передбачено законом №10449 про посилення мобілізації, повний текст якого опубліковано на сайті Верховної Ради України.

Відповідно до тексту закону, базова загальновійськова підготовка передбачена для “громадян, які здобувають вищу освіту, – в установах вищої освіти всіх форм власності, а також навчальних закладах зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських”.

Базову військову підготовку мають пройти придатні до служби чоловіки-студенти обов’язково, а жінки – за бажанням.

Якщо ж студент не виконує освітній компонент, який є обов’язковим, це може бути підставою для відрахування. Військова підготовка буде таким обов’язковим предметом.

Вже відомо, що військову підготовку студенти проходитимуть на другому курсі навчання. Вся справа в тому, що здебільшого українські студенти вступають на бакалаврат у 17 років, а базова військова підготовка не передбачена для неповнолітніх.

При цьому не варто боятися, що студент на другому курсі пройде базову військову підготовку і його одразу призовуть до армії.

“Абсолютно цього не буде. Навпаки, я думаю, що базова військова підготовка надаватиме переваги для тих, хто її прийшов. Крім того, що ти готовий будь-якої миті стати на захист своєї Батьківщини студенти, які пройдуть військову підготовку, не будуть змушені. потім проходитиме термінову службу”,
– вважає проректор з науково-педагогічної роботи НУ “Острозька академія” Дмитро Шевчук.

Згідно з постановою, на базову військову підготовку виділять 240 навчальних годин. Їхній студент має пройти, щоб отримати диплом бакалавра.

Експериментальна концепція базової військової підготовки, яка зараз обговорюється, передбачає як аудиторну частину, так і полігонну, щоб набути практичного досвіду у поводженні зі зброєю.

Вузам при цьому рекомендують залучати до військової підготовки ветеранів та військовослужбовців, які перебувають у запасі чи відставці.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чотири черги одночасно: в “Укренерго” попередили про жорсткі відключення 8 липня

У понеділок, 8 липня, на всій території України діятимуть погодинні графіки відключень світла. За вказівкою "Укренерго"…

58 секунд ago

Мобілізація в Україні 2024: ТЦК вручатимуть новий документ

Згідно з новим законом про мобілізацію, працівники ТЦК СП невдовзі вручатимуть військовозобов’язаним новий документ.  Він отримав назву…

44 хв. ago

Андре Тан відповів, як зібрати ідеальний джинсовий образ (фото)

Одяг з джинсової тканини є абсолютно в кожній шафі модниць. Однак класичні поєднання джинсових штанів…

49 хв. ago

Раптово зник меч “Екскалібур”, що пролежав у скелі 1300 років

У Франції викрали з каменю історичний меч, який нібито пролежав там 1300 років. Про це пише LADbible.…

51 хв. ago

Землю накрила потужна 9-бальна магнітна буря: як вберегти себе

Землю накрила потужна магнітна буря. Показник сягнув 9 балів. Про це повідомляє METEOAGENT. 9-бальна магнітна буря Як людям…

1 годину ago

“Догорає в степах”: у Донецькій області збили штурмовик російський Су-25

Воїни-зенітники збили російський штурмовий літак у Донецькій області. Про це 7 липня заявила пресслужба оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця".…

1 годину ago