Автомат та окопи замість лекцій та конспектів: кого зі студентів відправлять на військову підготовку

З 1 вересня 2025 року курс базової військової підготовки стане частиною освітнього процесу у всіх ЗВО України. Його запровадять замість термінової служби.

Цю норму передбачено законом №10449 про посилення мобілізації, повний текст якого опубліковано на сайті Верховної Ради України.

Відповідно до тексту закону, базова загальновійськова підготовка передбачена для “громадян, які здобувають вищу освіту, – в установах вищої освіти всіх форм власності, а також навчальних закладах зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських”.

Базову військову підготовку мають пройти придатні до служби чоловіки-студенти обов’язково, а жінки – за бажанням.

Якщо ж студент не виконує освітній компонент, який є обов’язковим, це може бути підставою для відрахування. Військова підготовка буде таким обов’язковим предметом.

Вже відомо, що військову підготовку студенти проходитимуть на другому курсі навчання. Вся справа в тому, що здебільшого українські студенти вступають на бакалаврат у 17 років, а базова військова підготовка не передбачена для неповнолітніх.

При цьому не варто боятися, що студент на другому курсі пройде базову військову підготовку і його одразу призовуть до армії.

“Абсолютно цього не буде. Навпаки, я думаю, що базова військова підготовка надаватиме переваги для тих, хто її прийшов. Крім того, що ти готовий будь-якої миті стати на захист своєї Батьківщини студенти, які пройдуть військову підготовку, не будуть змушені. потім проходитиме термінову службу”,
– вважає проректор з науково-педагогічної роботи НУ “Острозька академія” Дмитро Шевчук.

Згідно з постановою, на базову військову підготовку виділять 240 навчальних годин. Їхній студент має пройти, щоб отримати диплом бакалавра.

Експериментальна концепція базової військової підготовки, яка зараз обговорюється, передбачає як аудиторну частину, так і полігонну, щоб набути практичного досвіду у поводженні зі зброєю.

Вузам при цьому рекомендують залучати до військової підготовки ветеранів та військовослужбовців, які перебувають у запасі чи відставці.

Ольга Степанова

Recent Posts

Штрафи, заборони, блокування при мобілізації: що чекає на військовозобов’язаних з 16 липня

Працівники територіальних центрів комплектування (ТЦК) під час мобілізації в Україні мають право вручити повістку, яка або…

7 секунд ago

Російський літак увійшов у повітряний простір Балтії: Литва відреагувала

Міністерство закордонних справ Литви висловило дипломатичний протест Росії після того, як російський цивільний літак без…

2 хв. ago

Як комплектують бригади у війську: експерт про “лотерею” після мобілізації

Наразі майже у всіх бригадах, які воюють на фронті, існує некомплект особового складу. Про це розповів…

4 хв. ago

Польща підвищує мінімальну зарплату: скільки зароблятимуть українці у цій країні у 2025 році

В Польщі затвердили пропозиції щодо рівня мінімальної зарплати та погодинної ставки на 2025 рік. З…

20 хв. ago

Мариновані огірки за 5 хвилин: як приготувати смачну та пряну закуску в пакеті

Мариновані огірки можна готувати з кропом, часником і спеціями і, їсти таку закуску можна вже через…

22 хв. ago

Мандрівник на дивані з колесами доїхав до Києва, подолавши 650 км (відео)

Мандрівники з Тернопільської області на дивані на колесах приїхали до Києва, а дорогою збирали гроші…

24 хв. ago