Пенсії суддів – 200 тис. грн, більшості пенсіонерів – 4 тис. грн: чому у виплатах величезна різниця

Пенсії українців дуже відрізняються. Після індексації, що відбулася у березні, середній розмір виплати збільшився до 5717 грн. Однак ця сума не відображає реального стану справ. Більшість пенсіонерів одержують менше як 4000 грн, а судді – близько 200 тис. грн. Чому різниця настільки велика?

Пенсійна система обмежує виплати українців – усіх категорій, окрім суддів. Громадяни не можуть отримувати пенсію, яка перевищує десять прожиткових мінімумів, а колишні служителі Феміди таких обмежень не мають.

Середня виплата судді на місяць – понад 100 тис. грн, а в окремих випадках – навіть понад 200 тис. грн.

5,35 мільйона із загальної кількості українських пенсіонерів у 10,5 мільйона одержують менш як 4000 грн, а 6,9 мільйона нараховують менш як 5000 грн.

Проте для суддів ситуація інша. За законом вони не можуть отримувати менше 50% від заробітної плати. За стажу, який перевищує 20 років, пенсія за кожен рік збільшується на 2%. Максимальний розмір виплати – 90% заробітної плати. Однак для цього слід працювати суддею 40 років.

Пенсії звичайного українця розраховують за формулою: середня зарплата за три роки множиться на стаж у роках, потім на 1% та співвідношення власної заробітної плати до середньої у країні.

Звичайний українець навіть зі стажем у 31 рік та заробітною платою у 106,3 тис. грн отримуватиме не більше 23 610 грн – через обмеження. Інакше сума мала б становити 27 386 грн. Таким чином, різниця між його пенсією та пенсією судді відрізняється у 2,8 раза.

У ПФУ уточнили, що з погляду закону судді одержують не пенсії, а довічні виплати.

Пенсії суддів коштує державі 375,7 млн грн. Витрати на призначені пенсії – понад 56,6 млрд грн. Таким чином витрати суддів не сильно впливають на загальну картину. Проте порушено принцип соціальної справедливості.

“Звичайно, судді скрізь отримують хороші пенсії. Але такий розрив і без війни був кричущим”, – наголосила старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко.

Заступник міністра соцполітики Дар’я Марчак повідомила, що наразі розглядається варіант зміни пенсійної системи. Ключове завдання – зробити правила рівними для тих, хто у різні роки виходить на заслужений відпочинок.

Ольга Степанова

Recent Posts

Варто звернутися до лікаря: вчені назвали ще одну причину поганого сну

Лікар-натуропат, докторка Беккі, нещодавно поділилася своїми спостереженнями в соціальних мережах, припустивши, що низький рівень кортизолу…

2 хв. ago

Не свистів у хаті: чоловік чиновниці на ліжку з доларами став героєм нової порції мемів

Вже другий день не зупиняються меми та жарти з приводу того, що у керівниці Хмельницького…

25 хв. ago

Мобілізація здивує цієї осені-зими: скільки українців планують призвати до кінця року

Згідно зі звітом The Times, Україна планує мобілізувати додатково 200 тисяч осіб до кінця року. Однак перспективи…

30 хв. ago

З’явилися кадри звільнення газовидобувних веж біля Зміїного (відео)

Унікальна операція Сил оборони, як зазначають у Держприкордонслужбі, дає можливість українським захисникам контролювати значну частину…

42 хв. ago

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

47 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

54 хв. ago