Шокуючий стрибок цін на овочі в Україні: морква б’є рекорди, а часник стає розкішшю

Продовольчі ринки України продовжують дивувати значними відмінностями вартості базових овочів.

Аналіз цін на кінець лютого 2025 року показує, що, наприклад, картопля у Києві коштує на 18% дешевше, ніж у Львові, тоді як часник у Львівській області виявився найдорожчим у країні. А Одеса зненацька здивувала зростанням цін на молоду моркву.

Овочі

Картопля: від доступної до преміальної

На найбільшому київському ринку “Столичний” картопля можна купити за ціною 22-27 грн/кг, але якщо хочеться спробувати молодий урожай у супермаркетах, доведеться заплатити вже 44,90 грн/кг. Експерти пов’язують такий розрив із маркетинговими стратегіями рітейлерів, які представляють ранні сорти як продукцію преміум-класу.

У Львові, де оптовий ринок “Шувар” не пропонує звичайну картоплю, роздрібні ціни коливаються в межах 33-37 грн/кг. В Одесі, завдяки близькості до аграрних господарств та зниженим транспортним витратам, ціна варіюється від 26,8 до 29,3 грн/кг.

Картопля

Морква: рекордне зростання цін

На Київщині морква за місяць подорожчала на 28,5%, досягнувши позначки 36 грн/кг. Основні причини – різке скорочення складських запасів (на 42%) та збільшення експорту до країн ЄС.

У Львові ціна злетіла до 53,20 грн/кг. Тут на вартість впливає не лише попит, а й екологічне позиціонування продукту, а також додаткові процеси, такі як миття та сортування. В Одесі, за прогнозами аналітиків, морква коштує в межах 31,5-34 грн/кг, що вище за середні показники по країні.

Морква, фото з вільних джерел

Часник: імпорт проти місцевого виробництва

У Києві часник можна придбати в середньому за 160,15 грн/кг, але багато залежить від його походження:

  • Українська – 142-155 грн/кг;
  • Китайська – 168-175 грн/кг;
  • Іспанська – 190-210 грн/кг.

Львівський ринок пропонує часник по 159,60 грн/кг, проте тут спостерігаються значні сезонні коливання цін – до 12% на тиждень. В Одесі, незважаючи на ослаблення гривні, вартість тримається в межах 148–153 грн/кг. Це пояснюється тим, що через одеський порт надходить 68% всього часнику, що імпортується.

Часник, зображення з вільних джерел

Де ж вигідніше купувати овочі?

Якщо орієнтуватися на економію, то картоплю краще купувати у Києві, моркву – в Одесі, а часник – у південних регіонах, де її імпортується найбільше. Однак важливо враховувати не лише ціну, а й якість, походження та сезонні коливання вартості.

Романчук Микола

Recent Posts

Магнітні бурі: прогноз на вихідні, 19-20 квітня

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 19-20 квітня 2025 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США. Геомагнітні…

7 хв. ago

Уряд “перерахує” переселенців: в Україні з’явиться новий реєстр

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №12301, який передбачає комплексне оновлення Закону «Про забезпечення…

15 хв. ago

Інформація про скорочення шкільних канікул виявилася фейком: що кажуть у МОН

Міністерство освіти і науки України заперечило чутки про те, що літні канікули для школярів у…

24 хв. ago

Дзвінки з Європи, як з сусіднього села: українцям обіцяють роумінг без доплат

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №12150, який відкриває двері до повноцінного приєднання України до європейської роумінгової зони.…

32 хв. ago

Названо найкращий автомобіль 2025 року

У рамках традиційного конкурсу на звання найкращого автомобіля року переможцем названо е-кросовер Kia EV3. Дітище південнокорейського техногіганта обійшло моделі…

39 хв. ago

Світове споживання вина впало до найнижчого рівня за 60 років

Світове споживання вина у 2024 році досягло найнижчого рівня з 1961 року, повідомила Міжнародна організація…

48 хв. ago