Найдорожча спецоперація Росії “Майдан-3”: розвідка попередила про посилення інформаційних провокацій у мережі

Росія продовжує спробу реалізації антиукраїнських кампаній у стилі радянського КДБ.

Пік російської антиукраїнської дезінформаційної кампанії «Майдан-3» міститиме маінпуляції, істерики і нагнітання ситуації стосовно мобілізації і рішень української влади.

Про це розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі інформаційного марафону. Зокрема, у нього запитали, який буде мати вигляд пік російської кампанії «Майдан-3» у найближчі місяці.

«Зрада, ганьба, і багато інших слів, які ми всі добре знаємо, і які будуть нестися у контексті різному: це спроби зриву заходів мобілізаційної кампанії, це спроба делегітимізації рішень української влади і у цілому спроби розхитування ситуації в середині країни, підрив нашої міжнародної коаліції, і використання тих самих російських наративів, але не завжди на пряму. Це може відбуватися у різний спосіб», – сказав Юсов.

Зокрема це стосується ситуцій, де не можна буде перевірити достовірність інформації. Буде відсутня експертна дискусія – її замінять істерики та нагнітання. Андій Юсов наголосив, що дуже важливо прискіпливо ставитися до інформації, яка поширюватиметься від імені анонімних джерел. Можуть бути маніпуляції на досить чутливих темах, напркилад, стосовно поводження з військовополоненими.

Разом з тим, у Юсова запитали, чи відбуваються процесуальні дії проти тих людей, які мають бути задіяні у реалізації цієї антиукраїнської кампанії.

«Контррозвідувальні заходи в Україні тривають постійно. І Служба безпеки України і, у цілому, сектор безпеки і оборони над цим працюють. Що стосується конкретних прізвищ, так, Кірієнко, Сурков. Зрозуміло, що усі колаборанти й зрадники, яких прихистила наразі Московія, будуть так чи інакше у цьому задіяні. На жаль, є й прізвища з тих людей, які наразі знаходяться на території України. Як об’єкти впливу. Це не означає, що вони вже дали згоду. Ця інформація перевіряється і уточнюється», – зауважив Юсов.

За його словами, росіяни готов витратити небачені суми на створеня фейків та поширення пропаганди. Наразі росіяни для просування своїй наративів у мережі Telegram витратили і заклали понад 250 млн доларів.

«Але якщо порахувати щоденні витрати держави-терориста на війну і забезпечення окупаційного корпусу, а також боєкомплект, втрати, соціальне навантаження, санкції, то це, насправді, вигідна для Путіна інвестиція, тому що легше відкрити в Україні внутрішній фронт, чим перемогти захисників на лінії фронту», – пояснив представник управління розвідки.

Юсов підкреслив, що це абсолютно не нові методі для Росії: Радянський союз мав глибокі традиції таких дезінформаційних кампаній. Саме тому, як зауважують військові і історики, росіяни українців майже ніколи не перемагали на полі бою – це завжди відбувалось через підступи і розкол українського суспільства.

Андрій Юсов наголосив, що єдність українців буде головною запорукою протидії російським фейкам.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У центрі Львова бабуся каталася на іграшковому Lamborghini і отримала штраф

У Львові днями стався курйозний випадок – пенсіонерку оштрафували за їзду на іграшковому Lamborghini. Відео…

52 хв. ago

Кому з українців може загрожувати штраф від 34 000 гривень за неоновлення даних про авто

До 16 липня всі військовозобов'язані громадяни України повинні оновити свої дані. Проте подавати інформацію до ТЦК…

1 годину ago

Росія посилює атаки на авіабази України, щоб заблокувати передачу F-16 – Le Monde

Росія посилила військовий тиск на Україну, завдаючи ударів по авіабазах. За словами аналітиків, це пов'язано…

1 годину ago

Відстрочку від мобілізації отримають лише дві категорії студентів, – Міноборони

У Міністерстві оборони України повідомили про надання відстрочок від мобілізації для студентів. ЇЇ отримають лише…

1 годину ago

Війська РФ просунулися біля Куп’янська, Сіверська, Торецька і в районі Авдіївки, — ISW

Російські війська нещодавно домоглися незначного просування на південний схід від Куп'янська на тлі бойових дій 6…

2 години ago

Найшвидший апарат NASA зіткнувся із Сонцем на швидкості 600 000 км/год і вижив

У NASA повідомили, що найшвидший космічний апарат у світі успішно пережив 20-те зближення з Сонцем…

2 години ago