На Тернопільщині чоловік з епілепсією помер після візиту в ТЦК: люди протестують

Жителі міста Бучач і навколишніх сіл на Тернопільщині звинувачують працівників ТЦК у насильстві над чоловіком, хворим на епілепсію. Громадяни вийшли на стихійний мітинг до військкомату, вимагаючи розслідування та пояснень.

Кадри зустрічі військкомів і натовпу місцевих опублікували у Telegram-каналі “Новини Тернопіль 20 хвилин”.

Перші відео стихійного мітингу з’явились у мережі о 16:06. Вказується, що люди “збираються на протести”. Згідно із заявою мера Бучача Віталія Фреяка, із села, з якого походить чоловік, приїхало близько 50 людей. Він запевнив, що поспілкується з ними, поговоривши перше з працівників ТЦК.

На записах з місця подій чути, як військкомів звинувачують у навмисному убивстві. Тим часом військові пояснюють, що насильства не було і вони не використовують примус для мобілізації. Крім того, варто пам’ятати, що триває війна: якщо нікому буде воювати, то прийдуть росіяни.

Зауважмо, відео з місця протестів почали поширювати у соцмережах. Зокрема, у соцмережі X їх публікує акаунт з іменем “Актуальна правда”, наповнений іншими аналогічними ситуаціями з українського життя. Подія коментується фразами про “каральні загони диктатора”.

Приблизно о 18:47 журналісти повідомили, що протест затихнув — люди розійшлись по домівках.

Смерть у ТЦК — що сталось

Як повідомили журналісти тернопільського інформаційного порталу, чоловік помер у Бучацькій лікарні зранку 29 лютого. Вказуються його ініціали — І.М., а також ім’я — Ігор, без прізвища. Про надзвичайну ситуацію медійникам розповіла його сестра Надія Безпалюк.

За словами жінки, Ігорю — 49 років, він проживає у селі неподалік від Бучача, страждає на алкоголізм та епілепсію. За час війни кілька разів лежав у лікарні, де йому надавали невідкладну допомогу з зв’язку з загостренням хвороби.

Чоловік зателефонував їй 25 лютого та пояснив, що його затримали працівники ТЦК та відвезли до Бучача для проходження військово-лікарської комісії. Він пробув у закладі більш як добу, при цьому запевняв, що “до нього ніхто не підходив”. Після цього, 27 лютого, з’ясувалось, що у нього стався епілептичний напад і його відвезли до лікарні. Його стан стабілізували, але зранку 29 лютого він все ж помер.

Жінка пояснила журналістам, що сумує за братом і хотіла б розібратись, що насправді сталось. Згідно з попередніми даними, у чоловіка виявили синці на тілі, зламані ребра і тому виникла підозра, що його могли побити працівники ТЦК.

На сьогодні немає світлин, які підтверджували б травми на тілі померлого.

Яка реакція влади та правоохоронців та події у Бучачі

ГУ Національної поліції Тернопільської області опублікувало офіційне пояснення щодо ситуації. У поясненні вказується, що близько 7 ранку 29 лютого поліцію викликали черговий лікар Бучацької лікарні. За словами медиків, з території роти охорони ТЦК привезли чоловіка з “нападом судом анамнез епілепсія”. Пацієнт помер, а на його тілі не виявили жодних ушкоджень.

З’явився також коментар начальник тернопільської поліції Сергій Зюбаненко. Посадовець заявив, що зареєстроване досудове розслідування інциденту в ТЦК. Орієнтовна стаття — ч. 1 ст. 115: підозра на умисне вбивство з приміткою “природна смерть”. Також він запевнив, що опитають усіх свідків, а тіло відправлять на судово-медичну експертизу, щоб встановити причину смерті.

Смерть у ТЦК – заява поліції Тернопільщини Фото: Скриншот

Згодом стало відомо, що подією у Бучачі буде займатись Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону та Державне бюро розслідування.

На сторінці Facebook Тернопільського обласного ТЦК та СП коментарів щодо подій у Бучачі поки що немає.

Ольга Степанова

Recent Posts

3,5-метровий Дракула з величезними крилами: названо найбільшу істоту на Землі, що літає (фото)

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати домівкою…

5 хв. ago

Посилки з AliExpress стануть розкішшю: нові правила позбавлять дешевого шопінгу

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час…

13 хв. ago

Ізраїль готується до удару у відповідь на атаку Ірану: можлива дата

Ізраїльські військові готують "значну та серйозну" відповідь на ракетну атаку Ірану, яка відбулася минулого тижня.…

20 хв. ago

“Рандомайзер” і помилки в алгоритмах формування: що не так з повістками, які відправляють поштою

За допомогою Реєстру військовозобовʼязаних Міноборони формує повістки. Вони містять електронні підписи начальників ТЦК та СП…

29 хв. ago

Українці можуть жити в США під “тимчасовим захистом”: коли спливає його термін

У Сполучених Штатах зараз перебувають тисячі громадян України. Вони можуть жити та працювати там завдяки американській…

38 хв. ago

Зеленський розкрив, як спецназ СБУ готує наступний Рамштайн

Зараз триває робота політичних команд України та Сполучених Штатів для підготовки 25 зустрічі з питань…

46 хв. ago