Site icon Експерт

В Ужгороді знайшли гриб-велетень: біолог пояснив, чи можна його їсти (фото)

В Україні триває сезон грибів, і любителі “тихого полювання” активно шукають цікаві види для приготування й цього разу в Ужгороді помітили незвичайний білий гриб-велетень – дощовик. Якщо його вживати молодим та свіжим, він навіть корисний.  

Як пише “Телеграф“, фото знахідки з’явилося в одному з місцевих пабліків. Користувачі розповіли, що добре знають цей гриб і часто готують з нього відбивні. Йдеться, що дощовики ростуть по всій території України, хоча зустрічаються нечасто. Найчастіше їх можна знайти в лісах або на галявинах, особливо після дощу.

Біолог Ростислав Шикула підтвердив УНІАН, що на фото – саме дощовик. Його їстівні ознаки –  білий клір, пружність, щільний м’якуш без неприємного запаху, зовнішня оболонка з дрібними шипами, що легко зчищаються.

“Важливо перевіряти, щоб всередині гриб залишався білим, а не ставав сірим або фіолетовим, що вказує на неїстівний аналог. Росте як футбольний м’яч залежно від умов існування”, – додав фахівець.

Велетенський гриб-дощовик / фото Василини Мишки

Дощовик належить до родини шампіньйонових. Його ще називають пороховиком або тютюновим грибом – через характерний “димок”, який утворюється при стисканні плодового тіла. У цей момент гриб випускає хмару дрібних спор.

Дощовики відомі своєю великою “шапкою”, яка може досягати до 70 сантиметрів у діаметрі, а окремі екземпляри важать до 10 кілограмів. Вони мають біле забарвлення та зазвичай круглу або грушоподібну форму.

За словами знавців, їсти варто лише молоді гриби – саме з білою щільним м’якушем. Тоді вони є безпечними та навіть корисними. Готувати дощовики потрібно не пізніше, ніж через три години після збору, адже пізніше вони швидко старіють.

Читати повну версію